Hoppa till huvudinnehåll

Namninsamling för övergångsställe vid Västerby idrottscenter

Första klassarna William Björk och Milton Eklund måste korsa stamväg 25 på väg till skolan.
William Björk och Milton Eklund, som går i första klass, måste korsa stamväg 52 på väg till skolan. Första klassarna William Björk och Milton Eklund måste korsa stamväg 25 på väg till skolan. Bild: Christel Björk milton eklund

Ekenäsbon Christel Björk har tagit initiativ för en tryggare väg i Österby vid stamväg 52. Raseborg har nu skickat in namninsamlingen till Nylands närings-, trafik- och miljöcentral (NTM).

Björk gjorde ett upprop i Facebookgrupperna "Vi som bor i Österby" och "Du vet att du är från Ekenäs" och samlade in namn från drygt 60 personer som understöder frågan.

- Jag har fått namn i första hand från Österby, men också från andra håll i Ekenäs, säger hon.

Det är korsningen mellan stamväg 52 (Tenalavägen) och Gamla Hangövägen som är problematisk, anser Björk. Den är farlig i synnerhet för barn på väg till eller från skolan och idrottscentret i Västerby.

Övergångsställe behövs

Christel Björks sjuåriga son, William Björk, går i Mikaelskolan och ska dagligen ta sig över den livligt trafikerade Tenalavägen. Familjen bor på Gamla Hangövägen.

- Här finns en hastighetsbegränsning för tätort, det vill säga en begränsning till 50 km i timmen, men den håller bilisterna sällan om de ens noterar den. Många lever i tron att det är 80 km som gäller.

Björk kom till slutsatsen att fler namn har större tyngd, därför gjorde hon ett offentligt upprop.

Hon har vänt sig till tekniska avdelningen i Raseborg med en förfrågan om ett övergångsställe och varningsskylt på det farliga vägavsnittet.

Från stadens sida säger man att väg 52 är statens väg och att staten är väghållare. Det är alltså staten som beslutar om trafikregleringar. Därför har meddelandet skickats vidare till Nylands NTM-central.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland