Hoppa till huvudinnehåll

Flest hoppar av gymnasiet i Kyrkslätt och Norsen

Josefin Flemmich abiturient och Maria Ekman-Ekebom rektor i Kyrkslätts gymnasium.
Rektor Maria Ekman-Ekebom har jobbat hårt för att höja medeltalet i Kyrkslätts gymnasium, säger vårens student Josefin Flemmich. Josefin Flemmich abiturient och Maria Ekman-Ekebom rektor i Kyrkslätts gymnasium. Bild: Johanna Minkkinen/YLE maria ekman-ekebom

Kyrkslätt gymnasium och gymnasiet Norsen i Helsingfors är de svenska gymnasier där flest elever hoppar av i huvudstadsregionen. Det här visar Svenska Yles kartläggning. I Helsingfors finns en stark kulturell press på att studera vid ett gymnasium och ta studenten, säger Norsens rektor.

I Kyrkslätt gymnasium hoppar omkring 10 elever av sina studier varje år och i Norsen är antalet mellan 10 och 12.

De som började 2012 och tar studenten i vår var 70 i Kyrkslätt och 92 i gymnasiet Svenska normallyceum, eller Norsen, i Helsingfors.

"Enormt många"

Norsens rektor Mikael Nyholm tycker att mängden som avbryter sina gymnasiestudier är enorm.

Många flyttar över till aftonläroverket och vissa till yrkesskola.

Nyholm berättar att yrkesskolan Practicum har varit väldigt flexibel och tagit emot avhoppade gymnasister också mitt under läsåret. Man har också haft stor hjälp av svenska produktionsskolan Sveps, Norsen anmäler alla elever som hoppar av dit.

- Men jag är orolig för dem som meddelar att de avbryter och bara meddelar ”jag får se sen i höst” när vi frågar vad de ska göra nu.

Sabina Öhman (Sveps) och Mikael Nyholm (Norsen) poserar i Morgonöppets trädgård.
Sabina Öhman från Svenska produktionsskolan Sveps och Norsens rektor Mikael Nyholm är oroliga för att dagens gymnasieelever pressas för hårt. Sabina Öhman (Sveps) och Mikael Nyholm (Norsen) poserar i Morgonöppets trädgård. Bild: Yle / Johanna Minkkinen sabina öhman

Lågt medeltal

Enligt Nyholm beror det stora antalet avhoppare i Norsen på att skolan i flera år haft ett lågt medeltal för att bli antagen. Till exempel Lärkan och Tölö gymnasium kräver ett betydligt högre medeltal för att komma in.

- De flesta som hoppar av har låga medeltal. Flera år har hälften av dem som blivit antagna haft mellan 7 och 7,5 i medeltal. I Helsingforsregionen finns en stark kulturell förväntning på att studera vid gymnasium och ta studenten. Den vita mössan ses som det enda rätta.

Flera av dem som börjar studera vid Norsen har fel förväntningar på vad gymnasiestudier innebär och upplever till slut att det hela inte går ihop.

- Studietakten är väldigt tuff, säger Nyholm.

Följer upp

Vid Kyrkslätt gymnasium har elva av de studerande som började 2012 hoppat av. Två har bytt till ett annat gymnasium, sex till yrkesskola, en till närvårdarutbildning och någon enstaka har valt att börja jobba.

- Jag är kanske lite orolig för dem börjar jobba, kommer de att ha jobb också i framtiden. Men det är också vår uppgift att följa upp våra studerande. Vi släpper inte iväg någon bara för att den vill sluta, utan kopplar också in elevens vårdnadshavare, säger rektor Maria Ekman-Ekebom vid Kyrskslätts gymnasium.

Josefin Flemmich är abiturient vid Kyrkslätts gymnasium. Hon är nöjd med sin studietid och berömmer lärarna som enligt henne är bra och motiverande. Men hon har nog märkt av att det finns en hel del elever som hoppar av mitt i.

- Jag tror att det beror på att det åtminstone förut var ganska lätt att komma in, då kom hit också svagare elever som senare insåg att gymnasiestudierna är för svåra. Det kan också bero på att Kyrkslätt samlat elever från andra kommuner. En del av dem har senare insett att resorna blir långa och morgnarna tidiga.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen