Hoppa till huvudinnehåll

”God stämning ger akademiska resultat”

Bild av en studentmössa och en examensros
Bild av en studentmössa och en examensros Bild: Yle studentskrivningar,studenter,Studentmössa,studentskrivning

I vårens studentskrivningar klarade sig gymnasiet Lärkan i Helsingfors bäst bland alla svenska gymnasierna i Finland. Av huvudstadsregionens svenskspråkiga gymnasier klarade sig Kyrkslätts gymnasium sämst.

Också Helsinge gymnasium klarade sig sämre än de flesta svenskspråkiga skolor i huvudstadsregionen. Rektor Johanna Blomstedt är trots det nöjd.

- De elever som klarat sig bäst hos oss har fått högre poäng än på flera år. På det sättet tycker vi att det gått otroligt bra, säger hon.

Gymnasiet Lärkan var igen bäst bland de svenskspråkiga gymnasierna i Finland. På listan med alla landets gymnasier finns skolan på nionde plats.

Motiverade elever klarar sig bra

Nästbäst i huvudstadsregionen var Tölö specialiseringsgymnasium. Rektor Marina Sjöholm konstaterar att gymnasiet varje år klarar sig bra.

- Vi är ett specialiserat gymnasium och antar elever med inträdesprov. De är motiverade och vill verkligen gå i skola här.

I Tölö har eleverna möjlighet att välja bort en del kurser. Trots det klarar de sig jämförelsevis bra i studentskrivningarna.

- Vi är en ganska liten skola och alla känner varann. God stämning och akademiska resultat går hand i hand, säger Sjöholm.

Se hur alla gymnasier klarade sig i studentexamen här

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen