Hoppa till huvudinnehåll

Många väljer bort matematiken i studenten

Alltså x är ... något och ... funktionen i kvadrat... x ... shit.
Alltså x är ... något och ... funktionen i kvadrat... x ... shit. Bild: Studentexamensnämnden formel

I vissa gymnasier i Huvudstadsregionen har bara drygt hälften av abiturienterna skrivit matematik i studentexamen.

En femtedel (22 procent) av de som i år skrev studenten i finlandssvenska gymnasier valde bort matematiken i studentexamen. Men i flera skolor i huvudstadsregionen är andelen som lämnar bort matematiken betydligt högre.

Vid Tölö specialiseringsgymnasium valde 48 procent av eleverna* att inte skriva matematiken i studentexamen i år. Vid Rudolf Steinerskolan har 47 procent låtit bli att skriva matematiken och vid Kyrkslätts gymnasium är motsvarande siffra 43 procent.

Rektor Marina Sjöholm tycker ändå att över hälften är ett ganska bra resultat för Tölö specialiseringsgymnasium.

- Hos oss har vi en starkare tradition av att satsa på humanistiska ämnen. Vi har heller inte kunnat erbjuda fördjupade kurser i matematik, fysik och kemi och de som vill fördjupa sig i de här ämnena söker sig till andra skolor.

Marina Sjöholm
Marina Sjöholm hoppas att fler elever kommer att välja fördjupade kurser i matematik nästa år när Tölö specialiseringsgymnasium slås ihop med Gymnasiet Svenska normallyceum. Marina Sjöholm Bild: YLE/ Christoffer Gröhn rektor marina sjöholm

Enligt Rudolf Steinersskolans årsrektor Peter Ahlfors brukar över hälften av eleverna skriva matematiken varje år. I år har skolan 16 studenter.

- Men eftersom vi är en så liten skola syns avvikelser väldigt tydligt i statistiken. Vi satsar väldigt mycket på konstnärliga och musikaliska ämnen och många av de elever som söker hit har aldrig ens tänkt skriva matematiken, säger han.

"Många tror att de inte behöver matematiken"

Sabina Bäckström, elevkårsordförande vid Kyrkslätts gymnasium, säger att det verkar som att många i skolan anser att de inte behöver matematiken.

- Jag tror att många tycker att matematik är ganska svårt samtidigt som de kanske tycker att det inte behöver det i framtiden, säger Bäckström

Själv vet hon ännu inte vad hon kommer att fortsätta studera och skriver därför kort matematik i studentexamen nästa vår.

"Matematik är vackert"

I Gymnasiet Lärkan har endast 13 procent av studenterna lämnat bort matematiken i år. Enligt Malin Mårtens-Purdie, matematiklärare i Lärkan, hade skolan i år rekordmånga elever som skrev matematikprovet.

- Skolan satsar på matematik och naturvetenskapliga ämnen och eleverna tar studierna på allvar och jobbar verkligt hårt. Därför är det säkert också motiverande att skriva matematiken, säger Mårtens-Purdie.

Hur kan man få fler gymnasieelever intresserade av matematik?

- I gymnasiet handlar det om att få eleverna att se nyttan av ämnet - att det öppnar många dörrar till fortsatta studier. Matematik är också väldigt annorlunda än de andra ämnena. Det finns ett svar och en klar logik. Du får tänka och behöver inte skriva så mycket. Matematik är väldigt vackert, säger Mårtens-Purdie.

*I resultatet från Tölö specialiseringsgymnasium ingår elever från både dag- och vuxengymnasiet.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen