Hoppa till huvudinnehåll

Orgel, symfoniorkester, rockband och storkör samsades på pingsten

Nina Kronlund leder festkör och orkester
Nina Kronlund leder festkör och orkester Bild: Yvonne Lindström 17:nde finlandssvenska kyrkomusikfesten

"Den stora höjdpunkten på Körfest var högmässan i Ekenäs bollhall på pingtsdagen. Då uruppfördes den av Timo Kiiskinen till dagens liturgiska melodier komponerade mässan, Then nya pingstmässan och Ulf Långbackas Amen. Kiiskinens mässa är skriven för att kunna användas på flera sätt och är bästa slags bruksmusik, medan Långbackas Amen är ett fullödigt tonkonstverk".

Det berättar en nöjd Jan Hellberg, förbundssekreterare för Finlands svenska kyrkosångsförbund som ordnade festen. Över 600 sångare från hela Svenskfinland hade samlats. Förutom den gemensamma kvällskonserten på lördag och högmässan på söndagen ordnades också mindre konserter.

Konstnärlig ledare för Körfest (officiellt Den 17 allmänna finlandssvenska kyrkomusikfesten) var Nina Kronlund som dirigerade kören med alla deltagare och Körfestorkestern. Den bestod av musiker samlade av organisten Markus Malmgren, som bildade dels en liten symfoniorkester, dels ett rockband.

" När festen väl körde igång på fredag kändes det ganska lätt. Jag vill ge en eloge till sångarna; de hade verkligen övat på förhand i sina körer" berättar Nina. "Det blev en varm och avslappnad stämning - Borgå stift är ju ett så geografiskt spritt stift att det finns en del skillnader mellan de olika regionerna inom stiftet. Men musiken överbrygger skillnader och här fick alla sjunga också gamla kära psalmer tillsammans, på lördagens kvällskonsert. Vår målsättning var att alla skulle känna sig välkomna på festen - i ledet stod också 60 personer som sjunger i s.k. Kör för Alla-grupper och Kiiskinens mässa var skriven så att det var lätt för dem att vara med".

Både Nina och Jan vill också lyfta fram den stora skaran lokala frivilliga som i äkta talkoanda arbetade för att allt praktiskt skulle löpa så smidigt som möjligt.

Johan Westerlund, Nina Kronlund och Björn Vikström
Johan Westerlund, Nina Kronlund och Björn Vikström Bild: Leif Lindgren 17:nde finlandssvenska kyrkomusikfesten

På bilden mässans liturg Johan Westerlund, Nina Kronlund och biskop Björn Vikström, som predikade.

Söndag 7 juni sänder Yle Vega pingstmässan på gudstjänsttid 13.03. Gudstjänsten finns redan nu på Arenan

.

Tro

Nyligen publicerat - Tro