Hoppa till huvudinnehåll

Sämre kontakt till polisen i Sydösterbotten

Kenny Åkerman och Jerker Åkerman
Kenny och Jerker Åkerman. Kenny Åkerman och Jerker Åkerman Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik åkerman

Polisens resurser i Sydösterbotten har minskat som en följd av pensioneringar. Numera finns det inte ett befäl på plats varje dag som tidigare.

Att avståndet mellan medborgarna och polisen har blivit längre märkte Närpesbon Jerker Åkerman tidigare i vår när han ville anmäla farliga ämnen i naturen.

Sonen Kenny fick frätande syra i ögonen. Syran fanns i övergivna flaskor i närheten av ett friluftsområde i Kaskö. De ansåg att det hade varit viktigt att få anmälan gjord så snart som möjligt, men det tog närmare en vecka.

- Om ett barn hade tagit i flaskorna eller om en hund hade slickat på dem skulle de ha skadat sig, säger Kenny Åkerman, som själv höll på att få skador på synen när ämnet stänkte upp i ansiktet på honom.

- Jag har övervägt att göra en polisanmälan om att det är så svårt att göra polisanmälan, säger Kennys pappa Jerker Åkerman.

Att flaskorna fanns i närheten av ett friluftsområde, gjorde det ännu mera angeläget att anmäla.

Sköljde ögonen med juice

Kenny Åkerman och hans kamrater var ute på en tur i skogen när de började sparka boll med en lemonadflaska som låg i skogen. Det var då ämnet stänkte upp i ansiktet på Kenny.

- Vi hade inget vatten, men en kompis hademed sig juice, som vi sköljde ögonen med. Sedan åkte vi hem till en kamrat i Kaskö och sköljde med vatten, säger Kenny Åkerman.

Exakt vad som fanns i flaskorna har de inte fått reda på. Kenny Åkerman förlorade tillfälligt synen när han fick ämnet i ögonen.

Kenny Åkermans föräldrar körde honom till akuten i Vasa. Där kunde de konstatera att det inte skulle bli några bestående sakdor på ögonen.

Efter besökte på akuten inleddes försöken att nå polismyndigheterna. Men det visade sig vara lättare sagt än gjort.

Tekniken fungerade inte

För stunden låg polisens anmälningsservice på nätet nere och Åkerman kunde inte göra anmälan den vägen.

Efter upprepade försökt att få kontakt med polisen via telefon, gav Jerker Åkerman slutligen upp och åkte till polisstationen i Kristinestad för att göra anmälan.

- Det borde inte få vara så svårt, säger Johan Pawli som jobbar på polisens tillståndslinje vid Österbottens polisinrättning.

Han kan inte kommentera ärendet desto mera, eftersom han inte har hand om fallet. Han vet bara vad han läst i tidningarna.

När man gör en polisanmälan måste man kunna styrka sin identitet. Därför bör man antingen vara fysiskt på plats på en polisstation eller styrka identiteten med hjälp av bankkoder i det elektroniska anmälningssystemet.

Det oaktat har polisens reformer den senaste tiden medfört att avståndet till människorna har blivit längre.

"Finland ligger långt efter övriga Norden"

Polisöverdirektör Mikko Paatero säger att Finland ligger långt efter de nordiska länderna när det gäller antalet poliser.

- I Sverige, Norge och Danmark har de två poliser per tusen invånare. För att vi ska komma till samma nivå i Finland skulle behövas ett tillskott på 3 000 poliser, säger Paatero.

Dessvärre tror han inte att det är möjligt att få till stånd en ökning av polisens resurser, men de måste minst hållas på samma nivå som i dag.

- Antalet poliser får absolut inte minska, anser Paatero.

Behöver avreagera sig

På polisstationen i Kristinestad finns numera befäl endast varannan vecka. Då kommer en befälsperson, en överkonstapel och en avdelningsekreterare från Vasa till polisstationen i Kristinestad.

Tillgängligheten på poliser i Sydösterbotten har blivt sämre sedan två kommissarier gick i pension i år.

Överkommissarie Johan Pawli har märkt att det hos allmänheten finns ett stort behov av att mötas av en konstapel i uniform när man har ärende till polisstationen.

- Folk har behov av att avreagera sig eller få bekräftat ett negativt besked av ett befäl. Även om beslutet inte går att ändra på kan det ändå vara viktigt att få tala med ett befäl om saken, säger Johan Pawli.

Förr, när polisstationen hade befäl på plats varje dag i Kristinestad, var det möjligt att knacka på och bli insläppt, men numera går det inte varje dag. Största delen av tiden finns befälet i Vasa.

Hur man ska lösa det här kontakbehovet vet Johan Pawli inte.

- Det är inte samma sak att ringa, som att mötas öga mot öga.

Messar svåra frågor

Den vardagliga verksamheten på polisstationen sköts av personalen bakom luckan. Eventuella frågetecken som uppstår i kundkontakten kan rätas ut med hjälp av snabbmeddelandefunktionen via datorn.

- Vi har skicklig personal i Kristinestad som kan sköta de flesta dagliga ärenden, säger Johan Pawli.

På några år har polisens resurser styrts om. Det är på ett sätt bra, men på ett sätt dåligt, anser Pawli. Det goda är enligt Pawli att alla beslut är jämnare, mera jämlika, då det på området finns en enhetlig inrättning.

- Kvaliteten som folk får på besluten är garanterat samma i hela området. Den delen har blivit bättre. Man det är sådant som man inte nödvändigtvis lägger märke till, säger Pawli.

Det dåliga är just att tillgängligheten blivit sämre på glesbygden.

Samarbete med Kauhajoki

Pawli ser det som en absolut nödvändighet att polisen finns i Sydösterbotten. Avstånden till Vasa eller Björneborg är långa.

Pawli hoppas att nästa resultatavtal inte ska innebära några försämringar för polisens verksamhet i Sydösterbotten. Resultatavtalet som styr polisens verksamhete som kommer på senhösten och undertecknas senast i början på nästa år.

- Jag kan inte lova att allt förblir oförändrat. Om där är nya krav i ramavtalet måste vi bara anpassa oss, säger Johan Pawli.

Antalet patrullerande poliser har också minskat i Sydösterbotten efter de senaste förändringarna. Patrullpoliserna lappas på från Vasa och Kauhajoki. I Kristinestad finns också två brottsutredare som jobbar dagtid. Även brottsutedningen görs i samarbete med Kauhajoki.

I sommar kommer polisens samservicepunkt i Närpes att vara stängd. Ännu i maj hinner man uträtta ärenden där, men från och med juni får närpesborna ta vända sig till polisstationen i Kristinestad.

Även samservicepunkterna i Vörå och Malax har sommarstängt.

Läs också