Hoppa till huvudinnehåll

Värmebölja har dödat hundratals i Indien

I Indien uppges minst 500 mänskor ha dött till följd av den intensiva värmeböljan som de senaste dagarna har svept över landet. Indiska tågresenärer dricker limevatten i hettan i Kolkata där temperaturen nått 40 grader.
Indiska tågresenärer dricker limevatten i hettan i Kolkata där temperaturen nått 40 grader. I Indien uppges minst 500 mänskor ha dött till följd av den intensiva värmeböljan som de senaste dagarna har svept över landet. Indiska tågresenärer dricker limevatten i hettan i Kolkata där temperaturen nått 40 grader. Bild: EPA/PIYAL ADHIKARY värmebölja

I Indien uppges minst 500 människor ha dött till följd av den intensiva värmeböljan som de senaste dagarna har svept över landet. Temperaturen har på många håll nått närmare 50 grader celsius.

De extrema temperaturerna har lett till värmeslag och uttorkning. Läget förvärras ytterligare av att man på många platser har tvingats stänga av elen till följd av den stora belastningen på det underdimensionerade elnätet.

Myndigheterna i de hårdast drabbade områdena uppmanar folk att undvika att jobba långa dagar och i delstaten Kolkata vägrar taxichaufförerna att jobba mellan elva och sexton.

Värst drabbat är delstaten Andhra Pradesh där 246 personer dog förra veckan till följd av värmeböljan.

- Största delen av offren är personer från arbetarklassen som blivit utsatta för direkt solljus och som är över 50 år gamla, säger P.Tulsi Rani, chef för delstatens katastrofmyndighet, till nyhetsbyrån AFP.

Enligt Rani har myndigheterna uppmanat människorna att använda paraplyer, skärmmössor och bommullskläder för att skydda sig mot solen samt att ha med sig stora mängder vätska.

Redan nu har flera människor dött av värmen än under den senaste svåra värmeböljan för fem år sedan.