Hoppa till huvudinnehåll

Vilket barnprogram skrämde dig?

Pelle Hermanni.
Varför är clowner alltid så skrämmande? Pelle Hermanni. Bild: Yle pelle hermanni

När My var liten var hon skiträdd för Pelle Hermanni. För Ankas del var det Tygtigern Lukas som gav henne mardrömmar. Vilket barnprogram skrämde dig allra mest?

Nyt-liite listar tre barnprogram som tidigare visades i Lilla tvåan, men som i dag anses allt för politiskt inkorrekta, konstiga eller helt enkelt för skrämmande för att visas. Till de hemska barnprogrammen hör ett inslag med trollet Rölli, en gammal tjeckoslovakisk sketch om två typer som kokar brännvin och blir fulla, och, hör och häpna – en musikvideo med Sås och kopp. Låten heter Chili con carne och anses alltså vara allt för häftig för barnen. I Sås och kopps fall var det faktiskt regissören själv som bad barnprogrammet att skrota videon från sin repertoar.

Monica Vikström-Jokela jobbar på barnredaktionen på Yle, och hon säger att man på den svenska sidan nog visat videon till Chili con carne, men att det man visat är en snällare variant.

- Jag har inte sett originalvideon själv, men jag har hört att den som visades i Lilla tvåan slutade med ett avhugget skyltdockshuvud på en tallrik, säger hon.

Smådjävlar i Mumin togs bort

Vanligtvis är det producenterna för barnprogrammen som bestämmer vad som ska visas. Ofta är det programledarna själva som reagerar på innehåll som inte riktigt passar, eller så är det översättarna som säger till.

- Till exempel hade vi ett helt avsnitt av den japanska serien om Mumin som lämnades oöversatt på svenskt håll, för det kändes inte alls som Tove Jansson. Det handlade om karaktärer som inte passade in, och någon sorts smådjävlar.

Det vanligaste producenterna och programledarna reagerar på är våld, och där har de en ganska strikt linje.

- Nog har jag lyft ut någon episod där någon fått sig rysligt med stekpannan i huvudet, säger Monica.

Skrämmande effekter som inte får någon förklaring, utan bara skrämmer små barn som inte förstår dem, tas också bort.


Pelle Hermanni skrämde Myteriets programledare My Tengström, och det är ju inte alls konstigt. Clowner kan vara riktigt rysliga. Hon tyckte han såg ond ut, helt enkelt.

Kulturskillnader, också i Finland

Det är vid inköpta serier som konstiga saker kan slinka igenom, och då gäller det att ha huvudet på skaft för att upptäcka dem. Det finns så klart kulturskillnader land emellan, men också inom lilla Finland. Många av de mest skrämmande barnprogrammen som vi minns är faktiskt finska.

- Det kan hända att man haft en mer mustig sagoberättartradition där, och i sagor vräkte man förr på med mycket häftigare händelseförlopp än man gör nu. Den skandinaviska och svenska traditionen som vi anknyter till är mer på det realistiska och sociala planet. Då blir det inte den här trollskrämseleffekten, säger Monica.

Då gäller det istället att bolla med är hur nära verkligheten man kommer. Monica säger att det kan bli ännu mer skrämmande ifall man inte ser att det går bra för barnet eller karaktären i slutet av historien.


Tygtigern Lukas (som tyvärr är dubbad till något annat språk i det här klippet) skrämde redaktören Anka Granroth riktigt rejält. Det var stilen på programmet, musiken, och den äckliga gubben med skägget, som gjorde det.

Lyssnarnas mest skrämmande exempel

Rädslan är ganska individuell, och som barn kan man tycka att i princip vad som helst är skrämmande. En av er lyssnare tyckte att isprinsessan i Mumin var riktigt hemsk: "Isprinsessan från mumin ger mig en klump i magen ännu idag ..."

- Hon är en prinsessa, och den som hon tittar på förvandlas till is. Vi har inte fått klagomål på just henne, men nog på Mårran, säger Monica.


En annan lyssnare fick mardrömmar av Ika i rutan som gick på SVT: "Ett program som hette Ika i rutan på svt orsakade mycket mardrömmar för mej i början av 90-talet."

- Hon var en jätteexpressiv skådespelerska som klädde ut sig och spelade roller, så den där mimiken har säkert blivit för häftig där, säger Monica.


Vilket barnprogram var du mest rädd för?