Hoppa till huvudinnehåll

Bo i trädkoja i Nedervetil

En av fem trädstugor vid Emmes Retreat i Nedervetil
En av fem trädstugor vid Emmes Retreat i Nedervetil Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist trädstuga

Vad har italienska turister, brudpar och en indisk ayur-vedadoktor gemensamt? Jo de har alla sökt sig till Nedervetil i Kronoby för att koppla av.

Ungefär 20 km från Nedervetil centrum finns Emmes Retreat. Där finns bastu, yogapaviljong och några små stugor uppe i träden.

Ulla-Beth Mäki-Jussila och Henrik Wiik träffades 2008 och hade tidigt en tanke om att bygga upp en fristad ute i naturen.

Efter flera års sökande efter rätt plats hittade de tre hektar intill Emmes Storträsk i Nedervetil. Sommaren 2012 stod den första byggnaden klar.

- Den heter Nilaya, det betyder fristad.

Nej blev ja

Om vintrarna bor paret i Nedervetil. Men så gott som hela sommaren bor de i Nilaya.

Ulla-Beth Mäki-Jussila och Henrik Wiik.
Ulla-Beth Mäki-Jussila och Henrik Wiik. Ulla-Beth Mäki-Jussila och Henrik Wiik. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist emmes retreat

- När vi såg naturen, mossan och stenarna tänkte vi att vi inte vill förstöra det. Att ta hit grävmaskin hade förstört allt. Så Ulla-Beth sa att vi bygger i träden, berättar Henrik Wiik.

Hans svar var att det gör vi inte. Men nu har de gjort det. Fem trädstugor för max tio personer finns på området. Wiik har planerat och ritat dem själv men haft hjälp med byggandet.

- Och nu har vi testat dem med stormar, snö och så vidare. Så de kommer att hållas där.

Ingen klocktid

Verksamheten har sakteliga kommit igång de två senaste somrarna. Men hittar folk verkligen sådana här platser mitt i skogen?

- Vi tror de som söker lugn och natur hittar det. Men det kommer att ta tid. Vi vill ha folk från när och fjärran.

Wiik och Mäki-Jussila håller själva på att lära sig att ta det lugnt.

- Vi har ingen klocktid. Vi är vana att börja morgonen med yoga. Kanske en promenad med hunden och sedan frukost i lugn och ro. Det skulle vara svårt att jobba 8-16 numera, säger Mäki-Jussila.

Karayoga i paviljongen

Tallarna, mossan, vattnet, den friska luften och tystnaden. Det vill paret ge sina gäster.

- Det finns så mycket stress. Folk trivs då de får komma ut i naturen. Lugna ner sig, släppa allt som har med vardagen att göra, bara vara.

Henrik Wiik har börjat dra "Kara-yoga" i Nedervetil. Den här ställningen är kanske ännu lite överkurs för deltagarna där.
Henrik Wiik drar yogakurser. Henrik Wiik har börjat dra "Kara-yoga" i Nedervetil. Den här ställningen är kanske ännu lite överkurs för deltagarna där. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist emmes retreat

För ett par veckor sedan var det premiär för Karayoga. Medelålders män från Kronoby- Karlebyregionen kom ut till yogapaviljongen för att lära känna sin kropp och slappna av. Senast var det kallt och nordanvinden ven. Från paviljongen är det utsikt över skogen och vattnet.

- Man ska blunda då man gör yoga, men här kan det vara lite svårt här. Så emellanåt får man kika ut på vattnet, lovar Wiik.