Hoppa till huvudinnehåll

Få studerande avlägger kombiexamen i Västnyland

Jenny Sandberg studerar både vid Axxell och Ekenäs gymnasium.
Jenny Sandberg är nöjd med sina kombistudier vid Axxell och Ekenäs gymnasium. Jenny Sandberg studerar både vid Axxell och Ekenäs gymnasium. Bild: Yle/Monica Slotte jenny sandberg

Endast tre västnyländska studerande avlägger kombinerad yrkes- och gymnasieexamen i år. Modellen ger inte samma fördelar som tidigare enligt studiehandledare.

Pojobon Jenny Sandberg studerar för andra året på närvårdarlinjen vid yrkesutbildaren Axxell. Samtidigt bedriver hon studier vid Ekenäs gymnasium.

Hon ser själv stora fördelar med studiemodellen trots att den är krävande.

- Jag får det bästa från två skolor och en större allmänbildning. Visst är det en utmaning att få kurserna att klaffa men det är inte så svårt som studiehandledarna sade.

Sandberg berättar att hon själv måste vara aktiv när det gäller att hålla reda på vilka kurser hon ska ta och när de kan tentas. Kurser hon inte har möjlighet att gå måste hon läsa in själv.

Enligt Åsa Raunio som är studiehandledare vid gymnasiet är det delvis här skon klämmer.

- Om vi hade en stort antal kombistuderanden kunde de utgöra en egen grupp och på det sättet smidigare inlemmas i en kursplan. I dagens läge kan vi inte ställa 200 gymnasielevers läsordning på huvudet på grund av två kombistuderanden.

Henriette Eriksson handledare kombistuderanden vid Axxell, Åsa Raunio är studiehandledare vid Ekenäs gymnasium.
Henriette Eriksson och Åsa Raunio. Henriette Eriksson handledare kombistuderanden vid Axxell, Åsa Raunio är studiehandledare vid Ekenäs gymnasium. Bild: Yle/Monica Slotte henriette eriksson

Flera som avbryter

För tillfället finns det elva studeranden som studerar med sikte på en kombiexamen. Men det finns också de som avbryter sina studier, konstaterar Åsa Raunio.

- Det kan handla om att utbildningen inte upplevs som den rätta eller att den är för krävande. Vissa väljer också att satsa på endera yrkesskola eller gymnasium.

Är det då motiverat med en kombiexamen i dag? Henriette Eriksson, lärare och kombihandledare vid Axxell ser också aspekterna som talar emot de kombinerade studierna.

- Förut kunde man kombinera betygen från en yrkesskola och få mera poäng för att man också hade studentexamen. I dag ligger fokus i mycket högre grad på inträdesförhören, för de som vill studera vidare. Vitsorden räknas också om mellan skolorna. Högsta vitsordet vid Axxell är en trea och det innebär en gymnasienia som kan sitta hårt åt.

Mål i sikte

Henriette Eriksson handleder flera kombistuderanden och ser nog ett fortsatt intresse, även om det har minskat en aning.

Fortsättningsvis är det samma utgångspunkt som gäller.

- Det är studerandes målsättning som är det centrala. Man ska ha klart för sig varför man vill satsa på kombinerade studier. Det här är också någonting vi poängterar för nya studerande som överväger den här modellen.

Studeranden Jenny Sandberg siktar på att studera vidare då hon blir klar med sina kombistudier nästa år.

- Det skulle vara intressant att bli socionom eller att läsa statskunskap. Vi får se hur det blir.

Läs också