Hoppa till huvudinnehåll

Hur man inte raggar upp sin släkting på Island

Kärlek och relationer på Island, som är Christoffers nya land
Kärlek och relationer på Island, som är Christoffers nya land Kärlek och relationer på Island, som är Christoffers nya land Bild: Yle, Haldin communication mitt nya land

Mitt nya land-korrespondenten Christoffer Westerlund bloggar om kärlek i Island.

Kärleken på Island

  • Reykjaviks borgmästare Jón Gnarr hotade år 2013 Moskva med att avbryta alla relationer med Ryssland efter att deras lagstiftning angående minderåriga och info om sexuella minoriteter publicerades.
  • Island var det första landet i världen med en öppet homosexuell premiärminister.
  • Island var det första landet i världen att godkänna samkönat äktenskap och adoption.
  • Island har Europas lägsta barnadödlighet.
  • De toppar listorna över skilsmässor, kvinnor som arbetar utanför hemmet och livslängden hos män.
  • Island var först i världen med att ha en kvinnlig president, Vigdís Finnbogadóttir, år 1980.
  • Det har skrivits en massa guider om hur man ska “få till det” på Island, dock är min rekommendation att presentera sig, verkligen bry sig om den andra människan, kanske bli vänner först och först därefter intimare. Och helst utan alkohol med i spelet.

Island är ett väldigt jämlikt samhälle. Det politiska systemet uppmanar kvinnor att organisera sig för att upprätthålla sina rättigheter, det har funnits kvinnliga präster sedan 1974 och Island valde sin första kvinnliga biskop år 2012.

Det finns inte riktigt någon dejting-process på Island. Man raggar upp någon på krogen och för personen med sig hem. Fungerar sexet så ses man nästa veckoslut igen, kanske på samma bar.

Fungerar det igen så blir man ett par. Givetvis finns det undantag, speciellt nu i den digitala tiden, men detta är mer regel än undantag. Dejting-applikationer är populära, men de används mer till att kolla in bilder.

Den riktiga raggningen sker på krogen och alltid väldigt sent, typ efter fyra på morgonen. Då är det mest att blinka med ögat och säga “hu sku de vara” och så får man till svar “nu sku de nå”.

Det är väldigt vanligt att vid denna starkt alkoholpåverkade uppvaktningstimme eller parningslek så åker skjortorna av männen och bröstet blottas. Ju kallare ute, desto tuffare man och bättre potentiell partner.

Det verkar som den normala formeln för ett förhållande är: krog, sex, barn, flytta ihop och kanske äktenskap. Kanske.

Som sagt så ses äktenskap inte som något nödvändigt för att skaffa barn. 13-36% av de barn som föds, föds utanför äktenskap. Det är relativt vanligt att man först skaffar barn och därefter gifter sig - kanske…

Detta leder till att många är sysslingar, pysslingar, mysslingar och vad allt det nu heter. För att hålla reda på detta finns det en databas; “Íslendingabók” som uppdateras konstant och innehåller allas relationer till varandra.

Ett företag utvecklade för några år sedan en mobilapplikation “ÍslendingaApp” och de marknadsförde sig som ett “anti-incest” program där man genast kan kolla hur man är släkt med sin möjliga blivande kumpan.

Detta visade sig vara ett marknadsföringstrick som gick viralt över hela världen under den ganska roliga sloganen “Bumpa med appen innan ni bumpar i sängen”.

Det är också vanligt att man har sina egna barn som brudtärna eller marskalk på sitt bröllop. Tyvärr leder dock upp till 40 % av äktenskapen till skilsmässa och ofta gifter man sig åtminstone en gång till.

Däremellan är det helt ok att ha sex med många partners, bara det görs diskret.

Reykjavik har sin egen Gay Pride-parad och det spatserar många stolta representanter för olika LGBT-grupper på Reykjaviks gator. Gruppen Samtökin ’78 håller öppna LGBT-kvällar måndagar och torsdagar i Reykjavik.

Vill man åka på äventyr med sina likasinnade vänner så finns Pink Iceland till tjänst.

Christoffer Westerlund