Hoppa till huvudinnehåll

Kauttua bruk ger jobb och social kontroll

Kauttua bruk i Eura återspeglar de sociala skillnaderna i 1970-talets Finland. Det menar man i alla fall i det här reportaget.

Pappersindustrikoncernen A Ahlström grundades av Antti Ahlström 1851. I Kauttua började man tillverka papper 1908. Bruket dominerar 1972 hela Euras ekonomi, det är den största skattebetalaren.

Fabriksvisslan tjuter. Cykelställningen fylls av arbetares cyklar. På pappersfabriken arbetar man i tre skift.

En fabriksarbetare kan tjäna lika mycket som de lägsta tjänstemännen. Och genom hårt arbete kan arbetaren få eget hus och bil.

Men skillnaderna mellan arbetaren och tjänstemannen är stora. Lönen sjunker när arbetaren blir äldre. Arbetet är tungt och bullrigt, med förgiftad luft. Man får äta sin medhavda lunch på några minuter vid maskinen.

Kastindelning, kallar förtroendeman Ismo Stenberg det. Och det syns också utanför fabriken.

Tennis och musikparad, 1972
Tennis och musikparad, 1972 Bild: Yle videostill satakunda

De sociala skillnaderna märks på fritiden

Redaktör Kai Salminen besöker platschef Jan Gube i hans vackra hem. Gube talar för personlig frihet och fri atmosfär för alla. Samt trevliga fritidssysselsättningar och sport.

Fritiden påverkas dock av om du är tjänsteman, direktör eller arbetare. Med treskiftesarbete har man nästan ingen fritid. Alla brukets tjänstemän är med i tennisklubben, men arbetarna har andra hobbyer och sporter.

Patricia Marsh lär engelska åt barn från de övre klasskikten. Hon menar att Kauttua är en vacker plats, men klasskillnaderna syns tydligt. Bland de översta sociala skikten är de svenskspråkiga flest.

Ingemar Forssell förevisar Tjänstemannaklubbens hus, 1972
Ingemar Forssell förevisar Tjänstemannaklubbens hus, 1972 Bild: Yle videostill gården

Ingemar Forssell presenterar Tjänstemannaklubben, eller kort och gott Klubben. På Klubbkvällarna och de viktiga festerna sysslar man inte bara med snapsar och skräpprat, utan också med kultur och viktigt firmaprat.

Fruar i Kauttua, 1972
Fruar i Kauttua, 1972 Bild: Yle videostill satakunda

Så träffar redaktören några bruksfruar i trädgården. Och får höra om fruarnas (roliga) förpliktelser; syföreningar, insamlingar och bjudningar.

Arbetarkvinnorna på fabriken träffar aldrig fruarna, utom kanske någon gång i matbutiken.

Bruksorten återspeglar samhället i stort och klasskillnaderna består. I alla fall i reportaget från 1972.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.