Hoppa till huvudinnehåll

Magiska pälsar visas upp i Nykarleby

Aino Tapanainen och Steven Frostdahl
Aino Tapanainen från Centria och Steven Frostdahl från Svenska Österbottens pälsdjursodlarförening Aino Tapanainen och Steven Frostdahl Bild: Yle/Roger Källman pälsdesign

"The magic of fur" är namnet på en utställning av pälsdesign gjord av studerande vid yrkeshögskolan Centria. Kreationerna kan ses i Rådhusgalleriet i Nykarleby.

- Det är fantastiska och högkvalitativa saker som pälsartisterna har gjort, säger Steven Frostdahl från Svenska Österbottens pälsdjursodlarförening.

Utbildningsprogrammet samarbetar med pälsbranschen och de lokala producenterna. Varje designer har en egen "fadder", en pälsfarmare som har tillhandahållit skinnen.

- Många farmare är öppna och tycker att det är jättehäftigt att man kan göra sånt här, säger Frostdahl om de färggranna och "otypiska" pälsarbetena.

Profilhöjning

Det är inom ramen för ett internationellt program som omfattar både design och marknadsföring av pälsprodukter som kreationerna har tagits fram. Studieprogrammet är internationellt och har lockat deltagare från bland annat Italien, England, Ryssland, Grekland, Österrike... och så en Helsingforsare.

Över 95 procent av den finländska pälsproduktionen går på export. Suget efter finsk päls är enormt i bland annat Asien. Men:

- Här i Finland har vi en nästan unik infrastruktur kring pälsdjursuppfödning. Vi har "allt", men just då det gäller att producera färdiga pälsverk, där har vi mycket att göra, säger Frostdahl.

Att visa upp de nyskapade verken i "The magic of fur" är ett sätt att höja profilen för just pälsdesign. Förhoppningsvis också locka fler studerande.

- Ja, från hela världen, det siktar vi på säger Aino Tapanainen från Centria

Utställningen The magic of fur visas i Rådhusgalleriet i Nykarleby under tiden 25.5 - 9.8.

Läs också