Hoppa till huvudinnehåll

Rekordår för Svenska Teatern

Veera Railio, Mia Hafrén & Anna Hultin
Veera Railio, Mia Hafrén & Anna Hultin. Veera Railio, Mia Hafrén & Anna Hultin Bild: Brinkhoff/Mögenburg veera railio

Svenska Teatern drog en rekordpublik under det senaste spelåret tack vare musikalsatsningen Mamma Mia.

De 15 pjäserna under spelåret från augusti till maj drog sammanlagt 114 688 åskådare. Av dem såg dryga 97 000 Mamma Mia.

Musikalen Mamma Mia bygger på ABBAs musik och hade Finlandspremiär i september 2014 på Svenska Teatern. Musikalen spelas fram till årsskiftet och på Svenska Teatern uppskattar man att pjäsen kommer att ses av sammanlagt 140 000 personer.

I rollerna är bland andra Mia Hafrén, Anna Hultin, Veera Railio och Maria Sid.

Även den inhemska dramatiken har hittat sin publik. Fyra av de 15 pjäserna under spelåret uppfördes på Nicken-scenen där fria teatergrupper iscensätter svenskspråkig inhemsk dramatik tillsammans med Nicken Nu-projektet.

Under verksamhetsåret 2014 gjorde Svenska Teatern också ett fint ekonomiskt resultat. Teaterns vinst blev knappt 435 000 euro, vilket är nästan tre gånger större än året innan. Under verksamhetsåret sysselsatte teatern cirka 300 personer.

År 2012 gjorde Svenska Teatern ännu en miljonförlust.