Hoppa till huvudinnehåll

Romantik på Guldkusten

Kärlek och relationer i Australien, som är Ingrids nya land
Kärlek och relationer i Australien, som är Ingrids nya land Kärlek och relationer i Australien, som är Ingrids nya land Bild: Yle, Haldin communication ingrid öhberg

Mitt nya land-korrespondenten Ingrid Öhberg bloggar om kärlek i Australien.

Kärleken i Australien

  • Medelåldern för det första giftermålet i Australien är 29,7 år för män och 28 år för kvinnor. (2011)
  • Senaste decenniet har det varierat mellan 11-14 skilsmässor per 1000 par varje år.
  • Genomsnittsåldern för kvinnor att föda sitt första barn är 28 år.
  • ”Vi har också ärvt en del 'sexuell repression' från den brittiska kulturen, och följaktligen tenderar att hantera romantiska och sexuella förehavanden efter några drinkar..” ”Och nu förvirrar vi oss själva än mer genom att överta Amerikas faiblesse för status och pengar” säger James Mclane.

När det kommer till kärlek är nog Guldkusten inte precis den stad som man först tänker på. Det är Paris, New York eller Venedig med lång historia av romantiska historier och frierier under Eiffeltornet och på Brooklyn Bridge.

Till och med på den australiensiska skalan ligger Guldkusten ganska långt ner på kärleksfronten. Hit kommer man för att festa, inte för att bli kär.

Jag ska nu bevisa varför Guldkusten är rejält underskattad som en stad full av kärlek och kärleksförklara staden!

Ni vet den kanske klyschigaste meningen ”long walks on the beach”. Ja men det låter ju precis som något man kunde göra här på Guldkusten.

Här finns det stränder så långt ögat kan nå och tills man har sådana blåsor i fötterna att man inte mer kan gå. Perfekt säger jag!

Är man inte en ”long walks on the beach”-typ av person, kan man ta det ett steg vidare och ta ”long walks in the rainforest” istället, för sådana finns det här också.

Om man ännu vill ta romantiken upp ett steg, kan man klättra några timmar på natten till något av de många bergen som ligger här i närheten och nå toppen just i tid för att bevittna soluppgången och kanske njuta av en morgonmålspicknick i lite annorlunda omgivning.

Centrum av Surfers Paradise, med McDonals och Starbucks, är minsann inte den mest romantiska platsen på Guldkusten. Åker man söderut så hittar man ännu bättre stränder och restauranger och en helt annan atmosfär.

I den sydligaste delen av Guldkusten, Coolangatta, kan man klyscha till det ännu lite mer och hänga upp kärlekslås vid minnesmärket helt intill gränsen av New South Wales och samtidigt beundra det oändliga havet. Har man tur kan man dessutom se delfiner!

Och detta är bara början. Om hundra år kommer Guldkusten att finnas på samma lista som Paris, New York och Venedig, tro mig.

Staden behöver bara växa en tid till och hinna samla på sig historier och frierier. Med dessa ord vill jag förklara Guldkusten till en stad som symboliserar kärlek, inte kanske idag eller imorgon men senast om hundra år!
Varje stad behöver lite tid… Inte byggdes väl Rom heller på en natt?

Kliché overload, igen… Förlåt.

Ingrid Öhman