Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland trappar upp jakten på utländska agenter

Spasskajatornet i Kreml
Spasskajatornet i Kreml Bild: EPA/KADOBNOV spasskaja

Ryska myndigheter har inlett en ny offensiv mot frivilligorganisationer. Den här gången är måltavlan forskning och vetenskap.

Ryska justitieministeriet klassade på måndagen två nya organisationer som ”utländska agenter”. Beslutet drabbade två tungviktare inom den ryska forskarvärlden. Fonden ”Dynastin” leds av 82-åriga Dmitrij Zimin, medan 81-åriga Jevgenij Jasin ansvarar för fonden ”Det liberala uppdraget”.

Zimin grundade i tiderna teleoperatören Vimpelkom och har det senaste decenniet använt sina miljoner för att stöda forskningen i Ryssland.

– Ifall fonden stängs är det här dåliga nyheter för våra unga forskare som den aktivt har stött med stipendier, sa före detta ekonomiministern Andrej Netjajev.

– Zimins fond eftersträvade att behålla Rysslands vetenskapliga potential, och jag misstänker att allt fler ur den unga generationen nu tvingas leta efter nya möjligheter utomlands.

Fondens ledning har kallat till krismöte den 8 juni. Anonyma källor nära fonden menar att Zimin är djupt kränkt och tänker stänga fonden.

Stark kritik

I de ryska forskarkretsarna har beslutet lett till beska kommentarer.

– Fondens arbete är oerhört viktigt för den ryska utbildningen, sa astrofysikern Sergej Popov till tidningen Kommersant. Fonden har en bred verksamhet och ger dessutom ut böcker för den stora allmänheten.

– Det här är ett allvarligt misstag, sa fysikern Valerij Rybakov. Myndigheterna borde applådera fondens arbete, istället sätter man käppar i hjulet.

Ifjol delade fonden ut 352 miljoner rubel (sex miljoner euro), i år var planen 435 miljoner rubel.

Mani på agenter

Lagen om utländska agenter trädde i kraft år 2012 och berör frivilligorganisationer som får finansiering av utländska krafter och som idkar politisk verksamhet. Vad som klassas som politisk verksamhet avgör de ryska myndigheterna från fall till fall. Utländska agenter tvingas redovisa för sin verksamhet fyra gånger oftare än andra. I praktiken isoleras alla agenter.

Andra organisationer som samarbetar med en agent riskerar själva att klassas som agenter. Något som i praktiken leder till att verksamheten krymper till ett minimum. De senaste två veckorna har antalet organisationer på listan över utländska agenter ökat från 58 till 67.
Här finns organisationer som arbetar med miljöfrågor, mänskliga rättigheter och rättssamhället. I januari klassades även Nordiska Ministerrådets ryska kontor som utländska agenter.

– Våra myndigheter anser tydligen att upplysning är någonting suspekt och nåt som dagens Ryssland inte behöver, skriver tidningen Vedomosti i sin ledare. Man insinuerar att förmågan till självständigt tänkande inte överensstämmer med ryska traditioner.

Fel ideologi

Jevgenij Jasin är en av Rysslands främsta ekonomer. Han grundade sin fond ”Det liberala uppdraget” år 2000. Fonden delfinansieras av Dmitrij Zimin. Enligt myndigheterna har fonden fått utländsk finansiering då Zimin skjutit till pengar från sina utländska bankkonton.

Dessutom menar ministeriet att fonden har sysslat med politik då den arrangerat seminarier om hur en liberal ideologi kunde se ut för Ryssland. Jasin har meddelat att man tänker överklaga beslutet.

– Där ser man, två av våra patriarker Jasin och Zimin stämplas som utländska agenter, sa dottern Irina till tidningen Vedomosti.

– Så lustigt, om det inte vore så tragiskt. Det här måtte vara mörkmännens glansnummer. Tydligare än så här kunde inte vår politiska regim visa upp sitt rätta jag.

Nya röda kort

I slutet av förra veckan skrev president Vladimir Putin under en ny lag om ”icke önskvärda organisationer”.

Lagen ger åklagarämbetet rätt att förbjuda vilken utländsk organisation eller företag som helst. Beslutet behöver inte prövas av en domstol, utan träder direkt i kraft.

Ryska duman uppmanade redan igår åklagarämbetet att kontrollera verksamheten hos en rad organisationer. På listan finns Transparency International, tankesmedjan Carnegie, människorättsorganisationen Memorial, Human Rights Watch och oligarken Michail Chodorkovskijs organisation Open Russia.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes