Hoppa till huvudinnehåll

Skandal inom Sannfinländarna: "Han tänker som Hitler"

Olli Sademies är Sannfinländare.
Det här är inte första gången som Olli Sademies utmärker sig med sina skriverier. Olli Sademies är Sannfinländare. Bild: Yle olli sademies

Sannfinländarnas fullmäktigegrupp i Helsingfors ska nästa vecka diskutera suppleanten Olli Sademies position i gruppen. Gruppordförande Seppo Kanerva kallar hans Facebookinlägg om att afrikaner ska tvångssteriliseras för fascism.

- Han har skrivit helt tokigt. Det är fascism. Hitler tänkte på samma vis. Jag förstår inte varför han skrev så. Det är inte partiets åsikt, säger Sannfinländarnas gruppordförande Seppo Kanerva till Yle Huvudstadsregionen.

- Vi har ändå högt till tak och brett till väggarna inom partiet och där får alla tokiga och fina åsikter plats. Men vi har inte samma åsikt som Sademies inom gruppen, säger Kanerva.

Det är fascism. Hitler tänkte på samma vis. Jag förstår inte varför han skrev så. Det är inte partiets åsikt.― Seppo Kanerva

Men varför är han då med i gruppen?

- Det är folket som har valt honom och det är hans rätt att vara med.

Han har valts till fullmäktige, men som gruppordförande har du också möjlighet att utesluta ledamöter från er fullmäktigegrupp.

- Vi ska fundera på det i vår fullmäktigegrupp nästa vecka. Vi kan utesluta personer, men vi har aldrig gjort det. Men det är inte jag ensam som fattar beslut.

Seppo Kanerva
Gruppordförande Seppo Kanerva tar avstånd från Olli Sademies inlägg. Seppo Kanerva Bild: YLE seppo kanerva

Gruppen diskuterar Olli Sademies framtid nästa veckas onsdag under sitt gruppmöte. Sademies är suppleant och representerar partiet i fastighetsnämnden.

Seppo Kanerva säger att han inte brukar följa med vad Sademies skriver på Facebook.

"Det är en diskussionsöppnare"

Sademies kallar själv inlägget om att tvångssterilisera afrikanska män och att begränsa barnmängden till tre för en ”diskussionsöppnare”.

Hans resonemang inleds med att socialskyddet i Finland inte klarar av mängden invandrare och därför måste den alltså begränsas.

- I Finland har vi något som heter åsiktsfrihet och jag använder mig av det. Det här är en diskussionsöppnare om invandringspolitik.

Förutom åsiktsfrihet finns det också något som heter hets mot folkgrupp.

- Jag hetsar bara mot finländare för att de ska berätta hur saken ska lösas om mitt förslag är dåligt. Om det här är ett dåligt förslag, vilket det säkert är, så kom i så fall med något bättre.

Varför skrev du inlägget om du tycker att det är ett dåligt förslag?

Tanken med mina inlägg är bara att väcka debatt. De representerar inte alltid min åsikt.― Olli Sademies

- Kanske det är dåligt för att det väcker starka reaktioner men å andra sidan väcker det debatt vilket också är tanken bakom inlägget.

Föreslog att dagisbarn ska lära sig halshuggning

Det är inte första gången Sademies skriver hatinlägg på Facebook. Oftast går han åt invandrare och kvinnor.

För några veckor sedan gav han exempel på några motioner som gjorts av kvinnor och förundrade sig över varför det behövs fler kvinnor i beslutsfattandet.

Samtidigt skriver han i ett annat inlägg att Sannfinländarna tydligen anses vara rasister för att partiet fördömer att kvinnor våldtas av stora muslimgrupper och att partiet tydligen anses rasistiskt för att man inte godkänner en världsordning där våldtagna kvinnor ska bestraffas genom att stenas till döds.

Förra hösten föreslog Sademies att barn i daghemmen i Finland ska lära sig skjuta med automatvapen och halshugga människor för att klara sig i det ”mångkulturella samhället”.

- Tanken med mina inlägg är bara att väcka debatt. De representerar inte alltid min åsikt, kommenterar Sademies.

Läs också