Hoppa till huvudinnehåll

Westenergy vill förbränna mera

Westenergy
Westenergy. Arkivbild. Westenergy Bild: Yle/Roger Källman sopbränning

Förbränningsanläggningen Westenergy i Korsholm vill förbränna mera avfall än i nuläget. Samtidigt vill anläggningen förbättra reningen av rökgaser.

Förbränningsanläggningen Westenergy i Korsholm planerar höja förbränningskapaciteten och även göra värmeåtervinning av rökgaser effektivare.

Westenergys avfallsförbränningsanläggning planerades för förbränning av 150 000 ton källsorterat avfall per år.

På grund av att bränslets energiinnehåll är betydligt lägre än planerat brände anläggningen närmare 190 000 ton avfall redan år 2014.

- Värmevärdet som används för att förbränna avfallet sattes för högt då anläggningen planerades. I praktiken är det 20 procent lägre än det, säger Olli Alhoniemi, vd på Westenergy.

På Westenergy har man behövt bränna mera avfall för att möta behovet av el och fjärrvärme. Att bränslets energiinnehåll är lägre än planerat beror på flera orsaker. Dålig sortering av avfallet kan vara en förklaring, säger Alhoniemi.

Nu vill anläggningen förbränna en större mängd avfall än i nuläget, men för det krävs en miljökonsekvensbedömning och en reviderad ansökan till Regionförvaltningsverket.

Samtidigt planerar Westenergy ny teknik för att effektivera reningen av rökgasen från förbränningsanläggningen.

Artikeln uppdaterad 26.5.2015 klockan 14.54

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten