Hoppa till huvudinnehåll

Gamla stan i Borgå blev sommarfin

Invånare städar gamla stan i Borgå.
Emma Wahlström återanvände fjolårets turistbroschyr då hon organiserade städningen. Invånare städar gamla stan i Borgå. Bild: Yle/Fredrika Sundén städdag i gamla stan

Att städa upp i gamla stan och göra gatorna fina inför sommaren. Det var målet då ungefär tio invånare samlades på Rådhustorget i Borgå under tisdagskvällen.

Godispapper på marken.
Bland annat godispapper finns det gott om på gatorna. Godispapper på marken. Bild: Yle/Fredrika Sundén städdag i gamla stan
Emma Wahlström var den som tog initiativet till att ordna en städdag i gamla stan. Hon bor själv på Berggatan och har lagt märke till en hel del skräp.

– Jag gick längs Karsmansgränd och såg alla godispapper och cigarettfimpar som låg på marken. Då tänkte jag nä, nu får det räcka, säger hon.

Invånarföreningen i Gamla Borgå stod för plasthandskar och sopsäckar åt dem som kom med för att städa upp längs gatorna.

"Staden inte intresserad av att städa upp"

Anton Frankenhaeuser.
Anton Frankenhaeuser delade ut sopsäckar och plasthandskar. Anton Frankenhaeuser. Bild: Yle/Fredrika Sundén städdag i gamla stan
Ordförande Anton Frankenhaeuser säger att det tidigare egentligen inte har funnits någon organiserad städning i gamla stan.

– Tidigare staden placerat ut sopflak här med åtanke att invånarna skulle hjälpa till att städa upp Borgå. Men de missbrukades och folk slängde lite vad som helst upp på flaken, säger han.

– Nu verkar det som om staden inte alls är intresserad av att städa upp här.

"Värst där det är mest människor"

Invånare städar gamla stan i Borgå.
Invånarna städade i mindre grupper. Invånare städar gamla stan i Borgå. Bild: Yle/Fredrika Sundén städdag i gamla stan

Bland annat finns det inte tillräckligt med askkoppar utplacerade längs gatorna. Skräpkorgar finns det lite varstans, men det kunde också finnas fler.

Då kanske det skulle ligga lite mindre skräp på marken.

– Värst är det ju där det rör sig mest folk, säger Emma Wahlström. Tanken är att städa upp längs Ågatan, Mellangatan och Berggatan, och längs Kyrkogatan om vi hinner. Från Krämartorget till Brobacken, alltså.

Invånare städar gamla stan i Borgå.
Sopsäckarna fylls. Invånare städar gamla stan i Borgå. Bild: Yle/Fredrika Sundén städdag i gamla stan

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland