Hoppa till huvudinnehåll

Om tio år... Så här ser studenterna på framtiden

Om man får tro Studentsången är "den ljusnande framtid" studenternas men hur resonerar studenterna själva om de kommande åren? Vi tog hjälp av blivande studenter i Pargas, Kyrkslätt och Lovisa som fick berätta om sina framtidsvisioner.

Så gott som alla av de blivande studenter som svarade på Yles enkät är nöjda eller ganska nöjda med sina liv.De flesta planerar också att fortsätta studera efter studenten. Många drömmer om resor och arbete utomlands.

Av de nästa 40 abiturienter som svarade på enkäten motionerade nästan alla åtminstone någon gång i veckan, en del tio gånger i veckan. De lyssnar på musik främst via Spotify, YouTube och ibland på radio. Endast ett fåtal lyssnar på Cd-skivor och någon lyssnar på musik från LP-skivor.

Internet är den främsta nyhetskanalen men vännerna träffar de helst ansikte mot ansikte. Många umgås också ofta med vänner via Skype eller på andra sätt via nätet.

Här under hittar du några mera detaljerade svar. Alla har inte velat att deras namn publiceras. För att se fler svar kan du bläddra (på mobil) eller ta hjälp av pilknapparna.

Jag vill studera...

"Juridik. Har intresserat mig i många år och jag vill få någon form av möjlighet att påverka samhället." - Emilia
"Statsvetenskap. Jag är väldigt intresserad av samhället och politik och sku vilja studera det närmare. Det hör också ihop med mitt drömjobb." - Jamila
"Grafisk design. Det intresserar mig och jag har goda förut­sättningar att klara mig inom yrket." - Samuel
"Akutvård och Brandmans­yrket. Dessa är sådana områden som är mest passande för mig." - Wilhelm
"Språkbadslärare, klass­lärare eller special­lärare. Har fått prova vikariera och tyckte de va jätte kul så ansökte till dedär skolorna. Det är omväxlande, att jobba med barn är kul och utmanande." - Jenny
"Musikpedagogik. Har alltid tyckt om att ha med ungdomar och barn att göra. Det plus min passion för musik gör att jag skulle trivas optimalt som musik­pedagog." - Gustav
"Språk, för att jag har märkt att det är det som jag brinner för och faktiskt något man kan hitta jobb inom. Språk som jag gillar är koreanska, japanska, arabiska och engelska." - 
Någon sorts diplom­ingenjörs­inriktning, eftersom jag finner det kul att planera, fundera och skapa, även om en diplom­ingenjörs arbete handlar om annat också. - 
"Nordisk litteratur, för att jag vill bli journalist men inte studera journalistik. Därför kommer jag att studera till ämnes­lärare i modersmål och litteratur så att jag hela tiden är i kontakt med att läsa och skriva."
"Någonting med naturen och djur. Kan inte se mig själv sitta inne på ett kontor varje dag."

Men mitt drömjobb är...

"Ambulansförare och brand­man. Jag gillar yrken som är varierande och att man får använda hela kroppen under yrkets gång." - Wilhelm
"Ingen aning. Man måste få pröva på för att veta i vilken branch man trivs." - Annika
"Skulle vilja jobba inom någon världs­organisation som t.ex. Unicef, Röda korset, Amnesty Inter­national... Vill kunna hjälpa och påverka på sådana ställen som det behövs mest. Älskar också att resa och komma i kontakt med olika sorters kulturer och perspektiv." - Jamila
"Hittade en lapp från när jag var liten var jag hade listat mina drömyrken. Nr. 1 var turist."
"Att vara fredsbevarare för ett par år skulle vara mycket intressant och givande, eftersom det skulle eventuellt ge ett annat, nytt perspektiv på saker. även själva upplevelsen lockar mitt intresse. Efter detta skulle ett jobb inom rymd­industrin eller vid CERN vara intressant. Om ett par år tycker jag säkert att dessa drömmar låter naiva, men idag är dessa mina drömjobb."
"Kirurg eller patolog. Båda är spännande och uppskattade yrken." - Linda
"Någonting inom publishing, eller författare. För att litteratur intresserar mig och jag känner att det är något jag skulle kunna jobba med i resten av mitt liv."
"Jag vet inte riktigt säkert. Allra helst skulle jag vilja jobba med sång på något vis. Jag kunde tycka att det skulle vara häftigt att på heltid till exempel arbeta som bakgrundssångare av något slag. Sång är mitt största intresse men samtidigt skulle det antagligen vara bra att hålla hobbyer och arbeten frånskilda från varandra."
"Advokat eller något i finansbranschen. Jag vill ha ett utmanande jobb med bra karriärmöjligheter."

Om tio år...

"Färdig allmänläkare, förhopp­nings­vis med i Läkare utan gränser, kanske pojkvän". - Linnea
"Pilot för ett nordiskt flyg­bolag, bor i huvud­stads­regionen, en partner, möjligtvis gift." - Jonny
"Har förhoppnings­vis redan en familj och ett jobb som jag trivs på. Jag bryr mig inte så jätte mycket om jag tjänar mycket pengar så länge det räcker för mig och min familj." - 
"Jag har förhoppnings­vis studerat klart och betalat av mina studie­lån. Jag tror jag jobbar antingen på ett bok­förlag eller skriver själv. Helst vill jag bo kvar i London även efter mina studier, men just nu känns det inte särskilt realist­iskt med tanke på de höga boende­kostnaderna."
"Jag hoppas jag jobbar som lärare och trivs med det, har kanske, obs kanske, ett barn eller två med min nuvarande pojk­vän eller nån annan. Bor vid kusten skulle jag tro, om jag var ihop med nån då påverkar det säkert var jag bor, men kanske Lovisa, Åbo, Vasa, Sibbo... Ekenäs nå sånt? Sen så tror jag att vi kanske har en au pair eller reser själv en hel del!" - Jenny
"Jag jobbar förhopp­nings­vis på t.ex. Yle, exakt vad jag jobbar med vet jag inte. Jag har högst antag­ligen familj bestående av man och ett eller två barn. Jag hoppas att jag bor i Helsingfors och har en sommar­villa i typ Hangö."
"Det finns en möjlighet att jag bor utom­lands, t.ex. i Tysk­land. Jag hoppas på att jag har mina studier av&hy;klarade, men det vet man ju inte. Ett barn och en man skulle vara trevligt att ha då. Arbeta med någonting betydelse­fullt, men ha möjlighet att göra karriär." - Emilia
"Jag hoppas att jag åtminstone har en utbildning. Jag skulle kunna tänka mig att studera ytterligare lite till efter att jag en tid har jobbat med det jag är utbildad till. Jag hoppas att jag är i ett parförhållande och att jag trivs bra med livet och är lycklig. Jag tror inte att jag har barn ännu. Antagligen bor jag i Finland och är bosatt i en stad det finns arbete."
"Troligtvis/hoppeligen har jag studerat färdigt. Efter studierna, så som det nu ser ut, skulle ett år med Interrail eller annan sorts resande sitta fint förrän jag skaffar ett fast jobb."
"Driver Finlands största tvås­pråkiga marknads­förings­byrå."

Just nu stressar...

"Samhällets förväntningar på unga vuxna. Tanken om att jag en dag kanske är gammal och sjuk och inser att livet gått och jag inte gjort alla de saker jag alltid velat göra. De finländska besluts­fattarna som hela tiden gör det "svårare" för oss att studera och vill få oss ut i arbets­livet så fort som möjligt." - Jamila
"Att inte få en studie­plats och att man måste veta vad man vill studera eftersom man bara får en studie­plats och det är svårt att byta." - Annika
"Tidigare var det student­skrivningarna, nu är det mest allting som måste ordnas innan jag kan flytta och studera vidare."
"Allting, jag stressar om precis allting. Skola, framtid, små konvers­ationer, att jag blir sjuk, vad jag ska prata om med framtida kolleger, hur jag ska klä mig för framtida jobb intervjuer, det här. Jag stressar om allting hela tiden."
"Då de händer jätte mycket på en gång, skola, inträdes­prov, osäkerhet om jag kommer in nånstans eller ej, kan int nu söka t.ex. au pair-plats för de är så osäkert... Och så ordnandet av student­fest medför lite stress… Press att hinna och klara av olika saker."
"Varför stressa när man kan ta det lugnt?"
"Framtiden, ansvar, allas förväntningar, jobb, skola, omöjliga val, ensamhet, saknaden av någon som helst självdisciplin etc etc etc..."

Jag har fått som råd att...

"Studera något du tycker om, tänk inte så mycket på vad du kommer att jobba med."
"Att det är viktigt att följa sina drömmar/göra det man vill. Att jag ännu är ung och har hela livet framför mig, tids­brist är inget problem. Att det är okej och t.o.m. nyttigt att miss­lyckas" - Jamila
"Tar inte emot råd särskilt mycket. Föredrar att tänka själv och planera min framtid själv." - Henri
"Att jag ska arbeta hårt om jag ska uppnå det jag vill uppnå." - Emilia
"Att dom stöder mig i allt och kräver inte att jag ska följa den "finlands­svenska linjen" och att måste söka till Hanken eller annars så förstör du din framtid."

Har du något råd till årets studenter? Vad är sådant du själv hade velat veta på tröskeln till vuxenliv? Dela med dig i kommentarsfältet! Skriv också gärna vilket år du blev student.