Hoppa till huvudinnehåll

"Toalettstängningen är en människorättsfråga”

Allmän toalett vid Östra Strandgatan i Åbo.
Allmänna toaletten på Östra Strandgatan i Åbo är stängd tillsvidare. Allmän toalett vid Östra Strandgatan i Åbo. Bild: YLE/Niclas Lundqvist östra strandgatan i åbo

Åbo stad stängde tre allmänna toaletter på tisdagen för att få bort romska tiggare som upplevts som ett problem. Beslutet får nu kritik från romska kretsar.

Åbobon Väinö Lindberg är viceordförande i delegationen för romska ärenden och han säger att det handlar om en människorättsfråga.

- Jag skulle aldrig ha trott något motsvarande kunde hända i Åbo. Vem tar ansvar om de här människorna uträttar sina behov någon annanstans?

Staden motiverade stängningen med att tiggarna använde toaletterna också för att tvätta sina kläder och hämta vatten.

"Försvåra inte tiggarnas situation"

Lindberg säger att problemet inte försvinner genom att varje gång jaga bort tiggarna utan det måste gå att hitta en annan lösning på frågan. Han påpekar att vi inte ska försvåra tiggarnas situation här hos oss trots att orsakerna bakom fenomenet finns i deras hemländer.

Lindberg rekommenderar att Åbo gör som Helsingfors och öppnar ett dagcenter för tiggare och andra utsatta.

- Det kunde vara viktigt för de här människorna. Där skulle de ha möjlighet att tvätta sig och tvätta sitt byke men frågan är ju vem som ska ta det ekonomiska ansvaret?

Behandlas som turister

En rundringning visar att varken diakonicentralen eller Åbo stad är beredda att utöka sin service till att också inkludera tiggare. Åbo stad har ingen som ansvarar för tiggerifrågan och någon enhetlig policy finns inte heller.

En arbetsgrupp bestående av polisen, Åbo stad och kyrkliga samfälligheten träffades tidigare en gång i året för att diskutera tiggerifrågan men mötena lades ner 2012.

Minna Virta, byråchef vid välfärssektorn på Åbo stad, säger att tiggarna är en rörlig och svår grupp att nå. Eftersom det handlar om EU-medborgare behandlas tiggarna som turister och det innebär att stadens socialverk endast kan erbjuda akut stöd ifall någon insjuknar eller behandlas illa.

Väinö Lindberg ska nu be myndigheterna granska Åbo stads beslut att stänga toaletterna.

Läs också