Hoppa till huvudinnehåll

Umeå kan bli miljöhuvudstad

För andra året i rad är Umeå med i kampen om att bli Europas miljöhuvudstad. Nu har Umeå kommun siktet inställt på huvudstadsåret 2017.

I flera år har Umeå satsat på att bli en hållbar kommun men det är först på senare tid som arbetet intensifierats.

Att bli miljöhuvudstad skulle dels innebära mer marknadsföring för staden men också att en del projekt skulle få den spark som behövs för att de skulle gå framåt i snabbare takt.

Projektledare Johan Sandström framför en del av miljösatsningen i Umeå. De har renoverat ett höghusområde miljövänligt. Bland annat med solpaneler på balkongerna.
Projektledare Johan Sandström säger att Umeå kommit långt på vägen till att bli en hållbar stad. Projektledare Johan Sandström framför en del av miljösatsningen i Umeå. De har renoverat ett höghusområde miljövänligt. Bland annat med solpaneler på balkongerna. Bild: Yle/Sofi Nordmyr miljöhuvudstad

- Dels är det också för att testa om vi är på rätt väg med vårt helhetstänk. I kampen om att bli miljöhuvudstad är det en jury som bedömer vårt miljötänk, säger projektledare Johan Sandström.

Miljösmart studentboende

2008 brann ett studentområde delvis ner i Ålidhem i Umeå. När kommunen skulle bygga upp och renovera beslöt man för att gå in för att göra det miljövänligt, ekologiskt och energisparande.

- Det svåraste var att ändå göra det så kostnadseffektivt att hyrorna inte skulle stiga för de som redan bodde där. Men vi bevisade att det är möjligt, säger Sandström.

Solpaneler på balkonger i ett höghus i Ålidhem i Umeå.
Solpaneler på balkong och tak ger en hel del energi i Ålidhem. Solpaneler på balkonger i ett höghus i Ålidhem i Umeå. Bild: Yle/Sofi Nordmyr ålidhem

Man har bland annat placerat solpaneler på tak och balkonger. Dessutom har tekniken inne i lägenheterna lett till att elanvändningen minskat med 40 procent.

Vasa steget efter

I Vasa har man inte kommit lika långt i hållbarhetstänket som Umeå. Vasa stads miljödirektör Christer Hangelin vet inte så mycket om vad man gjort i Umeå men han kan säga så mycket som att Vasa ligger steget efter.

- Det tar lite tid att vi kommer till samma nivå. Men visst finns en del i planerna och en del kommer att komma längre fram i tiden.

Hangelin säger också att Vasa säkert kunde göra något i stil med det Umeå gjort med projektet hållbara Ålidhem.

Annat som Umeå satsat på är fjärrvärmeverk och elbussar. I dag har Umeå inte så många elbussar men målet är att 65 procent av bussarna ska gå på el 2019.

Den gröna bussen är en elbuss. Fotat i Umeå där man försöker gå över till elbussar.
Umeå har inlett en satsning på elbussar. I nuläget är det endast några av turerna till flygplatsen som körs med elbuss. Den gröna bussen är en elbuss. Fotat i Umeå där man försöker gå över till elbussar. Bild: Yle/Sofi Nordmyr umeå buss

Här ligger Vasa hack i häl. Staden har beställt bussar som ska gå på biogas.

Det som Umeå kommun ännu får jobba på är att få folk att ta bussen eller andra färdmedel som inte är bil. Eftersom den stora vägen E4:an går rakt genom Umeås centrum är luftkvaliteten allt annat än bra.

- Vi jobbar på med en helhetssyn. Vi ska inte ha en spridd kommun utan vi vill samla allt och alla. Där kommer bland annat busstrafiken in, säger Sandström.