Hoppa till huvudinnehåll

Zlatans citat i självbiografin påhittade

Bild: Yle/Kati Enkvist jag är zlatan ibrahimovic

Citaten i succébiografin “Jag är Zlatan Ibrahimović” är påhittade, berättar författaren David Lagercrantz enligt The Telegraph. Lagercrantz berättade om citaten på en brittisk litteraturfestival.

Lagercrantz berättade om processen bakom Zlatans självbiografi på litteraturfestivalen Hay Festival i Wales. Efter att han hade blivit ombedd att skriva självbiografin om fotbollsspelaren började Lagercrantz läsa andra fotbollsböcker skrivna av spökskrivare, men blev inte imponerad av dem och började tvivla på sitt egna Zlatanprojekt.

David Lagercrantz hittder på citaten i självbiografin " Jag är Zlatan Ibrahimovic"
David Lagercrantz David Lagercrantz hittder på citaten i självbiografin " Jag är Zlatan Ibrahimovic" Bild: Caroline Andersson david lagercrantz

- Jag sade till mig själv att jag inte kan göra det. Men sen, jag borde egentligen inte erkänna det, bestämde jag mig för att skriva en roman. Jag citerade inte honom, sade Lagercrantz på festivalen.

Lagercrantz säger sig ha skapat en litterär illusion av Zlatan Ibrahimović och började sedan skriva. Han jobbade ihop med Zlatan och säger att han spenderade 100 timmar tillsammans med fotbollsstjärnan.

- Jag ljög inte. Jag ville inte göra honom bättre eller snällare än han var. Jag sade till honom från början att “Du kan inte vara moralisk. Tala för Guds skull bara ut.”

"Hans sanna röst"

Trots att det inte var Zlatans egna citat som kom med i boken anser författaren att han inte ljög.

- Jag anser att det verkligen är hans sanna röst. Det centrala är att jag inte jobbade som journalist.

Lagercrantz sade på festivalen att citat från en person är det sista man vill ha med om man vill hitta något som låter sant och autentiskt.

- Jag försökte skapa en illusion av honom, hitta berättelsen. Jag försökte hitta den litterära Ibrahimović.

Koncentrerat innehåll

Till Dagens Nyheter säger Lagercrantz att ingen bok i den genren enbart innehåller rena citat.

- Jag satt och jobbade med Zlatans språk, försökte hitta ett idiom som funkade. Jag har inte hittat på någonting.

På frågan om varför det inte går att använda raka citat svarar Lagercrantz att boken inte skulle bli bra då och att man måste koncentrera innehållet av det som sägs. Enligt Lagercrantz var Zlatan medveten om de påhittade citaten.

- Zlatan var med och diskuterade varje ord. Han har läst det här hur många gånger som helst. Han var jättenoga.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes