Hoppa till huvudinnehåll

Amnesty: Företag i EU säljer tortyrredskap

Exporten av tortyrredskap från EU-länderna fortsätter eftersom den förordning som förbjuder handel med tortyrredskap innehåller kryphål, rapporterar människorättsorganisationen Amnesty International.

Enligt rapporten av Amnesty samt det brittiska Omega Research Foundation finns det fortfarande företag i EU-länderna som marknadsför och idkar handel med säkerhetsprodukter, som kan användas för att tortera människor samt för annan omänsklig behandling.

Europaparlamentet inleder på torsdagen diskussioner för att möjligen kunna ändra på förordningen. EU har sedan 2006 haft en förordning som förbjuder handel med tortyr- och avrättningsredskap.

Systemet övervakar även handel med saker som kan användas till tortyr eller annan grym och nedsättande behandling eller bestraffning. Förordningen innehåller ändå brister och verkställandet varierar i de olika medlemsländerna.

Många kryphål

EU har försökt korrigera bristerna i förordningen och har exempelvis utvidgat listan med de förbjudna produkterna. Även Europeiska kommissionen har kommit med förslag om åtstramningar som nu diskuteras av medlemsländerna och parlamentet.

Enligt Amnesty finns det fortfarande punkter i den nya förordningen som borde förbättras.

Det är exempelvis möjligt för företag i EU-länderna att vara förmedlare i affärer av de förbjudna produkterna, ifall affärerna görs utanför EU och produkterna inte går via EU.

Europeiska företag kan också öppet marknadsföra förbjudna redskap på mässor och på internet. Företag kan även lansera nya teknologier och redskap som kan användas för att verkställa dödsstraff och tortyr.

Det är också möjligt att utbilda poliser och soldater i att använda sig av tekniker som kan användas i tortyr eller annan inhuman behandling. Att marknadsföra olika redskap, som exempelvis elektriska batonger och sköldar och som inte lämpar sig för polisarbete, är också möjligt och ett av kryphålen som Amnesty kritiserar.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes