Hoppa till huvudinnehåll

Apple-apparater kan kraschas med ett textmeddelande

Iphone
Ett sms som liknar det här kan krascha din telefon. Iphone Bild: Yle/Niklas Fagerström sms

Ett textmeddelande som kan få Iphone-telefoner, Ipad-surfplattor och Apple Watch-klockor att starta om har cirkulerat under det senaste dygnet. Det går ändå att skydda sig.

Apples telefoner, surfplattor och klockor startar om när de har tagit emot ett meddelande som innehåller en särskild följd av arabiska, kinesiska och marathiska tecken, och man kan inte använda den aktuella apparaten på en stund.

Under tiden får användaren nöja sig med att stirra på Apples företagslogo och en i övrigt svart skärm.

Vissa användare som har råkat ut för attacken har dessutom rapporterat att de efter att ha fått attackmeddelandet inte kan komma åt sina meddelanden längre.

Vilka versioner av operativsystemet iOS som är sårbara är än så länge oklart.

Många olika apparater

Problemet gäller främst Iphone-telefoner, Ipad-surfplattor och Apple Watch-klockor. Det är också möjligt att Mac-datorer är utsatta.

När Yle Nyheter testade att skicka attackmeddelandet till en Iphone så hände ingenting, men det lär vara viktigt att få tecknen på exakt rätt ställe.

Det tog till exempel medieföretaget The Guardian 50 försök innan de lyckades. Yle Nyheter rekommenderar inte användare att pröva buggen själva.

Det här är inte första gången en liknande sårbarhet uppdagas.

- Apple-, Android- och Nokia-telefoner har drabbats av liknande problem tidigare, säger forskningschef Mikko Hyppönen på datasäkerhetsföretaget F-Secure.

Hyppönen tillägger att det alltså är möjligt att skriva sådana textmeddelanden som den mottagande telefonen inte kan processera på rätt sätt.

Undvik att råka illa ut

Men enligt F-Secure går det att skydda sig - åtminstone om man har en Iphone eller Ipad. De apparaterna startar inte om ifall meddelandenotifikationerna stängs av.

Att stänga av notifikationerna är möjligt via ”Inställningar”. Då visas alltså inte meddelandet automatiskt på telefonens låsskärm.

För att Apples klocka inte ska krascha till följd av attackmeddelandet så kan det vara skäl att stänga av klockans sms- och Imessage-funktioner.

Enligt nyhetssidan Cult of Mac kan den som inte kommer åt sina sms-meddelanden längre pröva att skicka en bild som ett bildmeddelande via appen ”Bilder”. Efter det borde det vara möjligt att se meddelandena igen.

Tillverkaren Apple jobbar också på en uppdatering som ska fixa den aktuella buggen på ett mer permanent sätt.

- Uppdateringen är troligen klar inom två dagar, tror Hyppönen på F-Secure.

Det var användare på nätforumet Reddit som upptäckte buggen under onsdagen.

Yle Nyheter har bett Apple om en kommentar, men bolaget har inte ännu svarat.

28.5.2015 kl. 14.32: Texten uppdaterades med information om att sårbarheten gäller alla slags Apple-apparater, och inte endast mobiltelefoner.

Läs också