Hoppa till huvudinnehåll

Hotelltomten i Borgå får alltmer liv

blomfyllda stövlar på urbcult vid konstfabriken i borgå
På #URBCULT får fantasin flöda blomfyllda stövlar på urbcult vid konstfabriken i borgå Bild: Yle/Stefan Härus plank

Hotellbygget på Västra åstranden invid Konstfabriken dröjer. Det är inte alla som hänger läpp för det. Just nu piffar nämligen en rad entusiaster upp området med olika rekvisita som ska ge både ögat och örat något att njuta av.

Området byggs ut under vårens lopp och ska stå i all sin prakt under sommaren. Evenemangsplatsen går under namnet #URBCULT och tanken är att olika organisationer och aktörer ska kunna dra sitt strå till stacken för att piffa upp och ge liv åt tomten som annars skulle vara praktiskt taget bara grå sand.

Stugor och odlingslådor

Det som just nu är mest iögonfallande är de grant målade stugorna och de stora odlingslådorna där skolklasser och andra grupper planterat växter och köksörter av olika slag. Odlingslådorna har under ledning av konstnären Antti Raatikainen målats med blommor och blader. Trädgårdsmästare Milka Kalmanlehto har sett till att växter och örter planteras rätt och får rätt mängd av vatten och näring. Just nu skyddas många av odlingslådorna med frostfast väv.

kulturproducent katarina broas
Kulturproducent Katarina Broas. kulturproducent katarina broas Bild: Yle/Stefan Härus kulturproducent katarina broas

I ena ändan av området finns tre väggar byggda av trä i triangelform. Där har stadens ungdomar fått fria händer med att skapa graffitikonst. Tanken är att man till exempel ska kunna ta fotografier och selfies med väggarna som bakgrund, vilket Borgå stads kulturproducent, Katarina Broas, motvilligt går med på.

Välvilliga företag

I verksamheten deltar också olika konstnärer, olika enheter inom Borgå stad och representanter från tredje sektorn.

- En av de stora järnhandlarna i staden har haft en avgörande roll i att området kunnat bli vad det är idag. Företaget har nämligen skänkt en hel del plantor och också stugorna och de tre utetupparna (som inte fungerar som utetuppar), kommer också från järnhandeln, berättar Broas.

Kungsporten nästa?

På tal om järnhandlar och företag som säljer växter och plantor: Sådana finns också ute vid Kungsporten, som ju är ett område som inte heller det är färdigt utbyggt. Stora fält av sand och sten gör att stora delar av området ser hafsigt ut. Som om det skulle vara lämnat åt sitt öde. Borgå stad har talat om att förvandla de obebyggda tomterna till stora gräsmattor, men ingenting händer. Hur skulle ett #URBCULT sitta där?

- En strålande idé. Jag har märkt i och med det här projektet, att när olika aktörer kommer samman för att få till stånd någonting, så skapar det i sin tur motivation och inspiration. En annan sak är ju förstås sen avståndet till centrum. Vid Konstfabriken rör det sig människor också kvällstid och avståndet till centrum är kort. De kvaliteterna har ju inte Kungsporten, konstaterar Broas.

Men vackert så. En inspirerande färgklick utgör #URBCULT på den tomma hotelltomten invid Konstfabriken. Om hotellet dröjer, kan det kanske tänkas att verksamheten fortsätter i nuvarande form på sandplanen också nästa sommar.

Läs också