Hoppa till huvudinnehåll

Nu vet man varför osten har hål

Emmentalerost värderas under ostens olympiska spel i Tyskland.
Emmentalost värderas under ostens olympiska spel i Oberstdorf, Tyskland. Emmentalerost värderas under ostens olympiska spel i Tyskland. Bild: EPA/ HILDENBRAND emmentaler

Efter hundra år av forskning säger sig schweiziska forskare veta varför - hålen beror på höpartiklar i mjölken.

Enligt schweiziska lantbruksinstitutet beror hålen i Emmental- eller Appenzellerosten inte på koldioxid som har frigjorts av bakterier, utan på orenheter i mjölken.

Råvaran, mjölken, innehåller ofta mycket små höpartiklar eller hödamm, och när osten mognar bildas det stora hål runt partiklarna.

Det här förklarar också enligt forskarna varför hålen har blivit färre i de schweiziska ostarna de senaste tio, femton åren. I och med att mjölken behandlas och är renare, blir hålen inte så många.

Forskarna testade sin teori genom att tillsätta höpartiklar i mjölken som ystades.

Frågan om varför osten har hål har gäckat forskarna sedan 1917 då man för första gången lanserade teorin om att koldioxid var orsaken till hålen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes