Hoppa till huvudinnehåll

Zedd leker med färger

Zedd
DJ:n Zedd gillade rock- och metallmusik när han var i tidiga tonåren. Zedd Bild: Universal Music zedd

Kjell Simosas träffade DJ:n Zedd som är störd på att folk inte ger musik en chans på samma sätt som tidigare. Och Selena Gomez får man absolut inte nämna.

Grammy-belönade Zedd är tillbaka med ett nytt album, True Colors, vars varje spår representerar en skild färg.

"Nämn inte Selena Gomez" får jag höra i några omgångar, före jag träffar Zedd på ett hotellrum i Stockholm. Detta kan bero på att A) De har aldrig gått offentligt ut med sitt förhållande B) De har precis just gjort slut. Därför handlar vår pratstund för det mesta om musik.

25-åriga Anton Zaslavski, det vill säga Zedd, har varit en musikentusiast under hela sitt liv. Han är en klassiskt tränad pianist som även spelar trummor och gitarr. I tidiga tonåren hittade han rock- och metallmusiken.

- Jag spenderade all min tid i skivaffärer och minns hur jag ivrigt väntade på nya album av Killswitch Engage och Thrice, berättar Zedd.

- Jag lyssnar numera för det mesta på musik via Spotify men det stör mig att folk, inklusive jag själv, inte ger musiken en chans på samma sätt som tidigare, beklagar sig Zedd.

Zed tar sig själv som exempel.

- Som exempel kan jag nämna albumet Vheissu av bandet Thrice. Jag köpte skivan med mina egna pengar som tonåring och gillade först inte alls vad jag hörde. Men jag gav inte upp. Senare blev det här albumet ett av mina favoriter. Detta hade inte hänt om det hade varit frågan om Spotify. Då hade jag lyssnat högst två gånger igenom albumet och sen aldrig, säger Zedd

Öken, Alcatraz och The Shining

Det nysläppta albumet True Colors är en genomtänkt helhet vars varje låt kretsar kring en färg. Inför skivsläppet fick en del handplockade fans lyssna på några av låtarna under minst sagt intressanta förhållanden.

- Låten Illusion är den blåa låten. Vi hyrde The Stanley Hotel, det vill säga hotellet från filmen The Shining och bytte varje lampa i byggnaden till blå. Sen satt vi där och lyssnade igenom låten med fansen, berättar Zedd.

Låten Transmission är svart. Zedd tog fansen till fängelset Alcatraz där alla lyssnade på låten i total mörker.

- Den orangea låten Straight Into The Fire avnjöts i en öken vid en stor öppen eld.

True Colors gästar förutom ex-flickvännen Selena Gomez, även Echosmith, Troy Sivan samt Botnek.

Vill du veta mera om Zedd? Lyssna på klippet för att veta vad han gör när han får "writers block" och vad hans tankar kring att de flesta DJ:ar inte kan spela några instrument.