Hoppa till huvudinnehåll

Andra stadiets utbildning lider av sparkrav

En bild på namnet på skolan alltså Pargas svenska gymnasium.
PSG och Paraisten lukio ska eventuellt inleda ett tätare samarbete En bild på namnet på skolan alltså Pargas svenska gymnasium. Bild: Yle/Andy Ödman pargas svenska gymnasium

Det nya regeringsprogrammet går hårt åt utbildningen då 600 miljoner euro ska sparas, varav största delen av pengarna ska sparas på gymnasie- och yrkesskolutbildningar.

Några förslag på hur det här ska gå till i praktiken har regeringen ännu inte gett.

Liliane Kjellman som är svensk utbildningsdirektör i Åbo är orolig över den stora summan, och säger att det i det här skedet är svårt att veta hur och var inbesparingarna kommer att ske.

Liliane Kjellman
Liliane Kjellman Liliane Kjellman Bild: Yle/Marie Söderman liliane kjellman

– Men ska man spara i skolan blir det nog fastigheter och personallöner som lider, och färre lärare leder ju till större elevgrupper.

Staten har öronmärkta så kallade poppengar som är till för att hålla storleken på elevgrupperna liten, men Kjellman säger att ingen vet vad som händer med de pengarna nu.

Samarbete i Pargas troligare än i hela Åboland

Annika Gustafsson, rektor i Pargas svenska gymnasium, har redan planer på hur gymnasieutbildningen ska spara pengar i Pargas. En utredning om att samordna utbildningen mellan Katedralskolan i Åbo, Kimitoöns gymnasium och PSG lades på is när den förra riksdagen röstade ner förslaget om att spara i andra stadiets utbildning.

Nu föreslår Gustafsson ett samarbete på lokalt plan.

Rektor Annika Gustafsson vid Pargas svenska gymnasium
Annika Gustafsson Rektor Annika Gustafsson vid Pargas svenska gymnasium Bild: Yle/Johanna Ventus rektor annika gustafsson

– Jag tycker inte vi ska gå in för att flytta lärare och elever mellan de olika orterna, distansen är för lång och det kostar både pengar och tid. Däremot har PSG och Paraisten Lukio, det finskspråkiga gymnasiet i Pargas, lämnat in en ansökan till utbildningsstyrelsen om ett samarbete inför den nya läroplanen. Jag tror det finns fina förutsättningar i Pargas för att samarbeta över kultur- och språkgränser.

Många finskspråkiga Pargasbor söker sig hellre till gymnasier i Åbo och därför tror Annika att ett samarbete också kunde skapa nya nischer som lockar de finskspråkiga ungdomarna att stanna i Pargas.

Rent konkret är tanken att dela på kurser mellan de två gymnasierna så att först elever och sedan lärare skulle förflytta sig mellan PSG och Paraisten Lukio som erbjuder lite olika kurser.

Ett åboländskt samarbete tror Gustafsson ändå kunde fortsätta genom nätkurser som redan finns tillgängliga genom gymnasienätet Nivå, där PSG, Katedralskolan i Åbo, Kimitoöns gymnasium och också gymnasier i Västra Nyland ingår.

– Det är ändå viktigt att komma ihåg att alla elever i målgruppsåldern inte är tillräckligt mogna för att läsa kurser på distans. Finland måste också i framtiden satsa på att hålla kvar den lokala utbildningen där lärare träffar elever ansikte mot ansikte.

Text: Alexandra Granberg

Läs också

Åboland

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Åboland