Hoppa till huvudinnehåll

Bjärkas erbjuder snabbare golfrunda

Bjärkas gård
Bjärkas gård Bild: Yle/Nicke Packalén gjärkas gård

I naturskön miljö i Västanfjärd på Kimitoön ligger Bjärkas golf. Banan är idealisk för dem som inte kan, vill eller hinner spela 4-5 timmar långa golfrundor.

Fredrik Bergholm spelar golf.
Fredrik Bergholm vid hål nummer 18. Fredrik Bergholm spelar golf. Bild: Yle/Nicke Packalén bjärkas gård

Bjärkas golf har en 18-hålsbana sedan 2007. Det är en par 3-bana men man kan också välja att spela två hål som par 4:or, så banans par är antingen 54 eller 56.

På fullstora golfbanor tar en runda omkring fyra, ibland närmare fem timmar, vilket kan vara ett problem för många golfare som har ont om tid. Bjärkas koncept är en kortare runda – det tar omkring två eller två och en halv timmar att gå ett varv runt banan.

Fredrik Bergholm
Fredrik Bergholm är allt-i-allo på Bjärkas golf Fredrik Bergholm Bild: Yle/Nicke Packalén bjärkas gård

- Hela idén bygger på det, förklarar Fredrik Bergholm på Bjärkas. Det finns en del som inte gillar det och som vill spela på fullstora banor, och jag förstår dem. Men det finns också många spelare som inte har så mycket tid – de har kanske familj och annat som de vill eller måste göra – och de gillar det här konceptet.

En annan specialitet är att endast en spelare i gruppen behöver ha green card. Det innebär att även nybörjare får spela på en riktig golfbana.

Samtidigt är banan byggd så att den är utmanande även för erfarna golfare. Idén har alltid varit att det ska vara en naturskön bana som passar såväl nybörjare som proffs.

Fredrik Bergholm puttar
Fredrik Bergholm förevisar en putt. Fredrik Bergholm puttar Bild: Yle/Nicke Packalén bjärkas gård

Bjärkas gårds anor går tillbaka ända till 1600-talet. Fredrik Bergholms barn är den sextonde generationen på gården.

Förutom golf erbjuder Bjärkas också restaurang, möteslokaler och övernattningsmöjligheter. År 2014 utsågs Bjärkas till Finlands bästa golfhotell.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland