Hoppa till huvudinnehåll

Brodera på metallstängsel

broderi
broderi Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö,broderi,brodera

Att pigga upp sin omgivning med garn, så kallad garnbombning, är en företeelse som sprider sig över hela världen. Virkade och stickade alster klär lyktstolpar och träd eller varför inte en hel buss.

Allt för att sprida glädje och kreativitet och mjuka upp våra omgivningar. Virkgraffiti, stickgraffiti eller garnbombning, namnen är många och garnen och hantverket kan variera.

Det som är gemensamt är att det inte förstör någons egendom eller naturen för all framtid, det är en förgänglig konstart och lätt att avlägsna med en sax. Men framförallt är det en hyllning till skapandet, till det handgjorda, skaparglädjen och lekfullheten.

För att brodera på ett stängsel behöver du inte mer än ett nystan och en sax. Knyt kryss så som det känns bäst för dig, enligt ett korsstygnsmönster eller på fri hand.

Jag använde mattrasor som var ganska tjocka, så att de skulle synas bra och så knöt jag kryss på många olika sätt. Ibland bara ett singelkryss och emellanåt virade jag garnet vidare när det skulle vara många kryss efter varandra.

Pröva dig fram till en metod som du tycker känns smidig, allt efter nätets storlek och din fingerfärdighet. Det finns inget rätt eller fel!

I och med att gallret jag broderade på har rutor på snedden så fungerade det inte att helt följa ett korsstygnsmönster som är tänkt för raka rutor.

Anpassa ditt mönster efter materialet och storleken på rutorna och mät och räkna ut vad som ryms. Jag frågade om lov av fastighetsskötaren innan jag gjorde min garngraffiti. Den har hållit sig fin nu i snart ett år.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Porträtt av Elin Skagersten-Ström, programledare för det finlandssvenska tv-magasinet Strömsö.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • En kvinna i en blå skjota sitter på ett trappsteg och ler mot kameran. Grönskande träd i bakgrunden.

  Lena Gillberg

  Trädgårdsexpert
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö