Hoppa till huvudinnehåll

Gågatan i Jakobstad lever upp i sommar

Torghandeln har flyttat till Gågatan.
Torghandeln har flyttat till Gågatan. Torghandeln har flyttat till Gågatan. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén citygruppen

Byggandet av Torghuset och utgrävningen tvingar bort handeln från torget och i sommar blir gågatan Jakobstads marknadsplats.

Det här innebär utmaningar, men också chans till förändring. Vi vill göra gågatan levande, säger Linda Lindroos och Terese Sunngren-Granlund på Jakobstads Citygrupp.

Torgförsäljarna har redan flyttat sin försäljning av blommor och grönsaker till Gågatan och på måndag drar det traditionella kvällstorget i gång kring fontänen. Halva torget är uppgrävt och resten blir parkering. Matvagnarna med vårrullar är det enda som kommer att finnas

Torget i Jakobstad.
Torget i Jakobstad. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén torghuset
kvar på torget. De behöver vatten och kraftström och har sin servicebyggnad bakom Rådhuset. Citygruppen har haft bråda tider med att planera för nya försäljningsplatser men de ser ändå positivt på förändringen.

- Det blir mysigt och fint med kvällstorg mellan terrasserna och träden. När torget är avstängt kommer folk att börjar röra sig mera kring gågatan och det är också positivt bra för centrumföretagarna,säger Sunngren.

-Det blir också en bättre struktur på det hela, det har varit lite råddigt på torget. Och på gågatan finns det mera utrymme, säger Linda Lindroos.

Vagnarna med vårrullar står kvar på torget.
Vagnarna med vårrullar står kvar på torget. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén torget
Kvällstorget på måndagar har som mest samlat runt 120 försäljare. På kvällstorget är det främst privatpersoner som säljer varor och utbudet är unikt.

- Kvällstorget ska få förbli på det viset, det ska inte vara samma utbud som torg höst- och vårmarknaderna, säger Linda Lindroos.

I sommar kommer det att finnas flera terrasser och uteserveringar än tidigare framför det nya mattorget i Esplanadgallerian och Stadshotellets uteservering kommer att få nytt utseende.

Blåsigt för torgförsäljarna

Jörgen Ekstrand säljer potatis och grönsaker på torget tre dagar i veckan. Det har han gjort i drygt 25 år men nu blev det flytt till gågatan. Men bygget av Torghuset är viktigt för staden även om det medför vissa problem under byggtiden.

- Vi får acceptera att torget töms, och det blir bra med det nya torghuset. Det enda negativa är att det är väldigt blåsigt, säger Jörgen Ekstrand som ändå är rädd att vissa kunder faller bort i samband med flytten. Jakobstadsborna vill gärna köra ända fram när de ska handla.

Sten-Olof Backlund är tredje generationens torgförsäljare och han håller med Jörgen Ekstrand.

- Det vi är mest missnöjda med är att det är dragigt och blåsigt på gågatan och kunderna är vana att hitta oss på torget. Det tar säkert ett tag att arbeta in oss igen efter flytten. Jag hoppas att flytten hit är tillfällig och att vi sen kan flytta tillbaks till torget.Över hälften av våra kunder är bilburna. Att kunna parkera nära försäljningsstället är viktigt i jakobstad, så är det bara, säger Sten-Olof Backlund.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten