Hoppa till huvudinnehåll

Härligt att examensdagen är här, säger systrarna Nelli och Anna Salonen

Nelli och Anna Salonen
På lördag får Nelli och Anna Salonen klä sig i studentmössa. Nelli och Anna Salonen Bild: Yle/Roger Källman anna salonen

Äntligen har vi mössan på huvudet! Tvillingsystrarna Nelli och Anna Salonen i Vasa ser fram emot studentdimissionen.

Båda har gått i Vasa övningsskolas gymnasium: Anna på bildkonstlinjen och Nelli på musiklinjen.

Att gymnasietiden nu är avklarad är härligt, men samtidigt vemodigt. Nu skingras gänget som hållit ihop i tre år.

- Det är nog synd, jag har trivts jättebra med min klass. I de här extralinjerna får man en bättre samhörighet, för de är mindre och man har mycket mer med varandra att göra, säger Anna.

Hon tror ändå att gänget kommer att hålla kontakt också i framtiden. Nelli säger att också hennes linje haft bra samhörighet.

Båda är nöjda med resultaten i studentskrivningarna. Anna övervägde till en början att kanske försöka höja resultatet i ett ämne, men nu säger att hon är nöjd som det är.

- Det beror på hur inträdesproven har gått, säger Nelli. Får man studieplats så är det ju lugnt, men om det blir ett mellanår så har man mera tid, så då kunde man eventuellt ta och höja.

Bara att kämpa vidare

Nelli har sökt till några universitet för att läsa engelska, men också till kulturproducentlinjen vid Arcada. Anna hoppas komma in på socionomlinjen vid Arcada, men hon har också sökt till ergoterapeutlinjen vid Arcada, och till Novia i Åbo.

Med tanke på framtiden, studier och ekonomi, så har systrarna både ett och annat att säga om regeringen Sipiläs regeringsprogram. Det innefattar bland annat nedskärningar i universitetens finansiering och i studiestödet.

- Jag trodde först det var ett skämt då jag läste artikeln, säger Nelli. Sen då jag insåg att det var sant så sjönk hoppet en aning.

Anna säger att det är viktigt att alla ska kunna ges möjlighet till en bra utbildning. Också hon blev ledsen och fundersam över nyheten.

- Det är bara att kämpa vidare, säger Anna.

Läs också