Hoppa till huvudinnehåll

Mark Levengood: Jag är en känslomänniska

mark levengood
Mark Levengood. mark levengood Bild: Yle/Parad Media efter nio

Sveriges mest kända finlandssvensk Mark Levengood blir mer och mer en känslomänniska ju äldre han blir. Han är född i kräftans tecken och precis som kräftor bör är han en familjekille som låter känslorna styra.

– Jag tror inte ett dugg på astrologi. Jag tror inte att stjärnorna bryr sig om att stå på ett speciellt sätt bara för att jag råkar födas. Ändå stämmer alla kräftans egenskaper precis med min personlighet, vilket retar mig hemskt, säger han.

Positiva gener

Mark Levengood får ofta höra att han är så trevlig och positiv, och det tror han ligger i hans gener. Han har funderat mycket på saken eftersom så många kommer med samma påstående, och han hittar ingen annan förklaring än att det är frågan om en genetisk disposition.

– Min farmors syster är minst hundrafyrtio år, och hon tycker livet är askul. Hon står alltid och tvättar bilen då jag kommer och sen åker hon till Las Vegas och spelar på Casino. Min mamma är precis likadan. Vi vaknar på morgonen och undrar vad för roligt som skall hända idag.

Misshandlades av nazister

Mark Levengood poängterar ändå att hans vuxna liv har varit särdeles märkvärdigt och han får jobba med roliga saker, träffa kul människor och resa mycket, vilket bidrar till att han har lätt att tycka om livet. Ändå har det inte alltid varit en dans på rosor. Han har funnits på olika hatklubbars dödslistor ända sedan han kom ut som homosexuell, och han utsattes också för ett mordförsök av ett gäng nazister för femton år sedan.

– Det var jättehemskt när det hände, men nu ser jag tillbaka på det där utan bitterhet. Det var väldigt terapeutiskt att gärningsmännen blev dömda till långa fängelsestraff. Jag var noga med att bena ut mina känslor efteråt så jag kan verkligen säga att jag har kommit över det, även om det var jobbigt ännu två år efter att det hände.

Blandar sig i mobbning

Det viktigaste är att man inte låter negativa känslor som rädsla styra i ens liv, tycker Mark Levengood. Då blir livet så begränsat. Men nog finns det sätt att reta upp också den ständigt leende Mark.

– Försök före frukost, då går det lättast. Kom dragande med en dammsugare innan jag fått mitt morgonkaffe.

Men sedan blir han allvarlig.

– Jag blir oerhört arg av översitteri. Jag blir arg på folk som behandlar andra illa, och jag blandar mig i också. Jag kan gå runt på skolgårdar och vifta bort elaka ungar. Så har jag väldigt lite tålamod med dumhet, och det är också en åldersfråga, jag får mindre och mindre tålamod ju äldre jag blir.

Finland blir bättre

Mark Levengood upplever att känslor får ta mera plats i ens liv när man blir äldre. Dessutom har samhället blivit mera tillåtande. Mark minns hur oerhört det var att som liten se sin pappa gråta – medan det idag är okej att visa sina känslor också då man är ledsen eller arg.

– Finland har blivit mycket bättre på alla sätt sedan 70-talet. Finland är på väg helt åt rätt håll – sedan hackar det till ibland i maskineriet men det gör det för alla.

Efter Nio om känslor måndagen den 1 juni i Yle Fem samt på Arenan.