Hoppa till huvudinnehåll

Oravaisolyckan: "Traktor inget säkert färdmedel"

En 15-åring avled på platsen när den traktor som han färdades med åkte i diket.
Tända ljus vid platsen för dödsolyckan i Oravais En 15-åring avled på platsen när den traktor som han färdades med åkte i diket. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist minnesplats

På tisdag kväll avled en pojke som var passagerare i en traktor som körde i diket alldeles nära Mirkas fabrik i Oravais. Kriminalkommissarie Mats Sjöholm ansvarar för polisens utredning.

- Vi har inte hört traktorns förare än. Det handlar om hänsyn till hans välmående. Det här har varit väldigt tungt för honom, säger Sjöholm som säger att polisen har en viss bild av hur det har gått till.

- Så mycket kan jag säga att vi misstänker inte att alkoholen skulle ha varit inblandad eller att man skulle ha kört fortare än vad hastighetsbegränsningen tillåter.

- Av någon orsak har traktorn åkt över på fel sida av vägen och ned i diket. Det är en av de viktigaste sakerna som vi ska reda ut nu. Varför gick det så här?, säger Mats Sjöholm.

Sällan dödsfall vid traktorolyckor

Jussi Pohjonen, trafiksäkerhetsexpert på Trafi, säger att det är ovanligt att traktorolyckor får dödlig utgång. Under fjolåret dog fem personer i samband med traktorolyckor. Olyckor sker väldigt sällan i samband med arbete på åkrar eller i skogen.

Är traktorn det rätta fortskaffningsmedlet för sådana transporter?― Jussi Pohjonen om traktorn som fortskaffningsmedel

- Riskerna ökar betydligt när man ger sig ut på vägarna tillsammans med annan trafik, säger Pohjonen som konstaterar att en traktor till exempel inte är lika säker som en bil.

En anledning till det är att de kan välta. En annan är att förare eller passagerare kan hamna i kläm när hytten slår mot marken eftersom den är omgiven av glas som kan gå sönder. Dessutom saknar de flesta traktorer säkerhetsbälte.

- Det är vanligt i landsbygden att ungdomar också åker till skolan med traktor. Det är nog på sin plats att sig en funderare kring det. Är traktorn det rätta fortskaffningsmedlet för sådana transporter?, frågar sig Jussi Pohjonen.

Eva Sparv, Anna Renvall och Elisabeth Karp på Tegengrensskolan.
Eva Sparv, Anna Renvall och Elisabeth Karp på Tegengrensskolan. Eva Sparv, Anna Renvall och Elisabeth Karp på Tegengrensskolan. Bild: YLE/Marcus Lillkvist anna renvall

Annorlunda skolavslutning

Elisabeth Karp är rektor på Tegengrensskolan där den förolyckade 15-åringen gick i nian. I skolan är det skolavslutning på lördag.

- Vi ska ha dimission för niorna som brukligt är. Men det blir nog lite annat anslag i år, säger Elisabeth Karp.

Kommer det att vara lugnare?

- Det blir en annan stämning. Vi kommer också att välja en del andra låtar och så.

Korridor i Tegengrensskolan.
Skolans korridorer är ovanligt tysta Korridor i Tegengrensskolan. Bild: YLE/Marcus Lillkvist tegengrensskolan

Väldigt tyst

Skolhälsovårdaren Eva Sparv har jobbat intensivt med sorgearbetet från och med onsdag morgon.

- Niorna reagerade mest. Det har varit väldigt tyst i skolan. Jag har aldrig förr upplevt att det har varit så tyst i ett högstadium tidigare. Det har varit mycket sorg och mycket gråt. Så kan man sammanfatta de senaste dagarna.

Församlingen med i arbetet

Ingemar Klemets, kaplan i Vörå församling och Oravais kapellförsamling, ledde den morgonsamling som hölls morgonen efter.

- Det var en mycket sorglig stämning. Samtidigt var det bra att både lärare och elever var mänskliga och kunde ge uttryck för sin hjälplöshet och vilsenhet.

Ingemar Klemets och Peter Åbacka.
Ingemar Klemets och Peter Åbacka. Ingemar Klemets och Peter Åbacka. Bild: YLE/Marcus Lillkvist peter åbacka

Öppet hus på Amigo

På onsdag kväll ordnade ungdomsledaren Peter Åbacka öppet hus på Amigo, som är församlingens hus för ungdomarna i Oravais. Ett 70-tal ungdomar dök upp.

På Amigo visade ungdomarna bland annat ett videoklipp från en försommardag då ett antal pojkar - en av dem var den förolyckade - körde moped tillsammans.

- Det var också en form av bearbetning. Viktigast var att de hade ett tryggt ställe där de kunde träffas. Ett ställe där de kunde krama varandra, gråta och trösta varandra, säger ungdomsledare Peter Åbacka.

Redaktionen har stängt möjligheten att kommentera artikeln på grund av ärendets känsliga natur. /Ulrica Lövdahl, chef för Yle Österbotten