Hoppa till huvudinnehåll

Sjundeås städenhet tampas med problem

Dammtorkning av bokhylla.
Sjundeå funderar på att utlokalisera en del av städningen. Dammtorkning av bokhylla. Bild: Johan Lindholm / Yle dammtorkning

Sjundeå funderar på att utlokalisera en del av städningen. Orsaken är att avdelningen länge har kämpat med olika problem.

Avdelningen lider av hög sjukfrånvaro. Under vintern har tidvis hälften av de 16 städarna varit sjuklediga.

Dessutom är det svårt att vid rekrytering hitta kunnig personal och det är också svårt att hålla sig inom budgetramarna.

Fenomenet är inget nytt utan städenheten har tampats med de här problemen länge.

Tidigare kallades vikarier in. Det resulterade i stora budgetöverskridningar. Sedan början av 2014 har avdelningen inte tillåtits kalla in vikarier.

Det har lett till stor stress bland de arbetstagare som ansvarar för städservicen.

Konkurrens mellan kommunens egna städare och städare i något företag kan vara sporrande för alla parter, säger kommunbyggmästare Magnus Malmberg.

Om kommunen utlokaliserar städningen i skolor och daghem skulle tio personer frigöras. De här personerna bör överflyttas till en utomstående aktör.

Tekniska nämnden i Sjundeå diskuterade frågan på sitt senaste möte (26.5). Nämnden beslöt att begära in kostnadsförslag från företag. Sedan ska kostnaderna jämföras med kommunens egna för att se vad som är vettigast.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland