Hoppa till huvudinnehåll

Skandal eller inte – Fifa väntas återvälja Blatter

Demonstration i Zurich mot Fifas president Sepp Blatter den 28 maj 2015.
Demonstration i Zürich i Schweiz mot Fifas president Sepp Blatter. Demonstration i Zurich mot Fifas president Sepp Blatter den 28 maj 2015. Bild: EPA/ENNIO LEANZA epaselect

Han väntar på att bli återvald för en femte mandatperiod. Ordföranden för det internationella fotbollsförbundet Sepp Blatter låter sig inte störas av att hans förbund är indraget i en stor skandal. Sedan i förrgår sitter flera Fifa-höjdare gripna, men Blatter själv förnekar all skuld.

En liten grupp demonstranter marscherade på torsdagen till det internationella fotbollsförbundets högkvarter i Zürich i Schweiz. Gruppen kräver att Fifa-chefen Sepp Blatter ska avgå. Kravet, som blir allt ljudligare och kommer från allt fler håll, klingar ändå för döva öron.

– Det är bara en liten minoritet av dem som verkar inom fotbollen som är korrupta. De måste i vilket fall som helst gallras bort. Själv kan jag inte hålla koll på alla, sade Sepp Blatter då han öppnade Fifas årliga kongress.

Att flera höga Fifa-funktionärer sedan i förrgår sitter gripna misstänkta för mutor, korruption och penningtvätt, har alltså enligt Blatter inget med honom att göra.

Krav på avgång

Åtminstone har Blatter inga planer på att avgå på grund av skandalen. Till chefen för det europeiska fotbollsförbundet Michel Platini ska Blatter ha sagt att tidpunkten inte är den rätta. Bland de europeiska fotbollsförbunden är upprördheten stor.

– Det är klart jag tycker att han borde avgå, säger Michael Van Praag från det holländska fotbollsförbundet.

– Det måste komma till förändringar innan Fifas rykte är totalt förstört, säger det tyska förbundets ordförande Wolfgang Niersbach.

Och också ordföranden för europeiska Uefa, Michel Platini är inne på samma linje.

– Jag känner mig kränkt och äcklad. Nu får det vara nog, sade Platini vid en presskonferens igår.

– En stor, stor majoritet av de europeiska förbunden kommer att rösta på Blatters utmanare prins Ali bin Al Hussein av Jordanien, sa Platini vidare.

Men det vad européerna gör och kräver har rätt så liten betydelse inom Sepp Blatters Fifa. Blatter har under årens lopp skaffat sig ett brett stöd i bland annat Karibien, på den afrikanska kontinenten och i små Stillahavsstater, som knappt har ytan som krävs för en fotbollsplan.

Det är de här förbunden som i dag med största sannolikhet kommer att ge Blatter det mandat han vill ha.