Hoppa till huvudinnehåll

Slaget: Den nya supergenerationen i friidrott

Så här spännande har framtiden för finländsk friidrott inte sett ut på länge. Den nya supergenerationen visar upp sig i kamperna om EM-medaljer i juli.

Det är 20 år sedan Finland senast hade en liknande supergeneration i friidrott. Många friidrottare födda i mitten av 1970-talet var framgångsrika under sina karriärer. Till skaran hör Mikaela Ingberg, Petra Stenman, Johan Meriluoto, Kenneth Kastrén, Conny Karlsson, Aki Parviainen, Janne Holmén, Arsi Harju och många andra.

- Nu är vi där igen. Egentligen är de här (97-99 födda) ännu snäppet bättre än vad den förra supergenerationen var, anser friidrottsreferenten Leif Lampenius.

Den nya supergenerationen har visat lovande takter i flera olika grenar. Grenen där framtiden ser allra mest spännande ut är damernas stavhopp med 17-åringarna Wilma Murto och Elina Lampela i spetsen.

- Så här bra som det ser ut i stavhoppet har det inte sett ut, så länge som jag kommer ihåg åtminstone. I sin åldersklass är Wilma Murto etta i världen och Elina Murto är tvåa, säger Nalle Andersson som är SFI:s grentränare för stavhoppning.

Även häcklöpningen lyfts fram som en av de nya finländska paradgrenarna.

- 100 meter häck för damer var fjolårets gren, tyckte vi. I häck har det varit ett påfallande bra jobb som har pågått under en längre tid och vi skördar resultat av det jobbet. Också manlig häck och speciellt 400 meter, där har vi starka löpare, konstaterar Yle Sportens expertkommentator Danny Lindqvist.

Massivt antal finländare till junior-EM

I juli arrangeras U20-EM i friidrott i Eskilstuna. Samma månad går U23-EM i Tallinn. I de här tävlingarna kommer Finland att delta med stora trupper med goda möjligheter till framgång.

- Trupperna kommer väl vara större än någonsin tidigare. Jag vet inte ens om man täcks säga det, men när jag senaste höst gick igenom eventuella namn för Tallinn kom jag hur lätt som helst upp till 60-70. Inte blir de riktigt så många men jag misstänker att det kommer att handla om ett femtiotal och jag tror att de kommer att vara ungefär lika många i Eskilstuna, tror Leif Lampenius.

- I U23 har jag haft jättestora förväntningar redan tidigare på stora framgångar. När det gäller 19-årsklassen var jag lite mer osäker men eftersom 17-åringarna är med också där tror jag det kommer gå riktigt bra där också. Det kommer bli jättefina mästerskap för oss, säger Danny Lindqvist.

- Medaljerna kommer kanske inte att bli så fruktansvärt många men finalplaceringarna kommer att vara fler än någonsin tidigare, har Lampenius på känn.

Nalle Andersson lyfter fram stavhoppningen som en potentiell medaljgren i Eskilstuna.

- I 19-åringarnas Europastatistik är 17-åringarna Wilma Murto och Elina Lampela tvåa och trea. Det är en ryska som är etta. Hon har hoppat 454 inomhus medan Wilma har hoppat 440 och Elina 432. De har båda mycket bra medaljchanser, till och med guldchanser.

Se på Slaget efter 12 för att höra också vad debattörerna tror om finländarnas möjligheter i sommarens stora friidrottsmästerskap VM i Peking.