Hoppa till huvudinnehåll

Thomas Lundins tango på Danslistan

Thomas Lundin med albumet Sommar för evigt igen
Thomas Lundin utamanar på Danslistan med Sommar för evigt igen Thomas Lundin med albumet Sommar för evigt igen thomas lundin

Nyskrivna tangon Sommar för evigt igen har gett namn åt Thomas Lundins nya visskiva. En glad låt med mycket solsken och sommar, vilket också är temat för Lundins andra soloalbum.

Debutskivan släpptes till julen 2014 och i planerna finns både ett vår- och ett höstalbum. Därmed skulle sviten "Thomas Lundins Fyra Årstider" vara komplett.

Det konstaterar Thomas Lundin skämtsamt i samband med skivutgivningen.

Hittills har Lundin varit mest synlig som scenartist och programledare och nu kompletterar han profilen som skivartist.

Du fick blodad tand från i vintras och blev en skivartist att räkna med, eller hur!

- Tack för det! Visst kan man säga att det gav mersmak. Julskivan "Julnostalgi" sålde bra både i Finland och Sverige och fick fina recensioner och mycket speltid i radion. Då är det lätt att bli inspirerad! Liksom av samarbetet med skivans producent Thomas Enroth.


Man talar om att CD-skivor är passé. Men, det är de inte riktigt väl?

- Om man ser på hela stora marknaden, så börjar väl CD-skivan som en fysisk produkt, så småningom vara förbi. Men album kan man ju göra ändå! Utgivningskanalerna blir bara lite annorlunda. Å andra sidan - julskivan jag gjorde sålde bra. Så för dem som turnerar mycket och möter sin publik ansikte mot ansikte, tror jag att CD-skivan som produkt kommer att fungera flera år ännu. Och när man som jag ofta jobbar inför en äldre publik är det inte ovanligt att folk frågar om man har kassettband, eftersom de inte äger "modern" teknik som CD-spelare. Så allt är relativt!

Hur tänkte du när du valde låtar till sommarskivan?

- Den röda tråden på skivan är sommar och lyckliga slut. Så jag valde helt enkelt mina favoriter på det temat. Jag ville dels ha med eget material, dels covers av idoler som Peter LeMarc, Christina Kjellsson, Ted Gärdestad, Susanne Alfvengren. Många av de låtar som jag har med på skivan har jag haft på min sommarrepertoar i flera år. Så jag vet att min publik gillar dem.

Du skriver mer och mer själv. Hur hög är din tröskel för att publicera egna texter såhär?

- Inte speciellt hög alls, svarar jag spontant. Och hoppas att ingen missförstår. Som textförfattare vill man ju förstås att ens sånger ska spridas. Å andra sidan är jag nog rätt självkritisk, eftersom ord är mitt främsta arbetsredskap, vad jag än jobbar med; musik, teater, radio, TV. Men det jag skrivit står jag alltid för. Åtminstone om det har kommit så långt som till en scen eller en studio.

Vad är knepet för att få ihop en bra vistext?

- Det finns säkert många olika sätt, som alla är lika bra. För mig handlar det om att komma in i ett flöde - och det är inte det samma som inspiration! Tvärtom kan man jobba fram ett flöde också då man är oinspirerad! Sen brukar jag bara skriva och skriva. Och efter en stund gå tillbaka och se på det jag skrivit med nya ögon. Finns det bilder som är slitna eller övertydliga? Skriver man publiken på näsan? Finns där nåt motsägelsefullt, nåt som man först gillade för att det lät så "snyggt" men som inte ger den övriga texten nåt? Finns det rim som är för billiga eller långsökta? Där kan rimlexikon och synonymordböcker vara till stor hjälp. Sen skriver man förstås väldigt olika beroende på för vem man skriver. Den här våren har jag gjort ett par texter till norska Erik-André Hvidstens nya album och titelspåret till Heléne Nybergs skiva "Klangen i din röst". De är specialskrivna för dem. Och hade säkert blivit annorlunda om jag i stället gjort dem till mig själv. Ett bra tips är också att låta nån kollega som man litar på läsa igenom ens alster. Jag lånar ofta mina vän och idol Anna Döblings kloka blick och lyssnande öra.

När kommer nästa skiva? Till jul kanske?

- Nå, nu har det kommit två skivor inom 7 månader. Så kanske följande inte kommer så snabbt inpå. Men man vet aldrig! Jag har planer på både en vårskiva och en höstskiva - sen skulle jag liksom ha "Thomas Lundins Fyra Årstider" efter det...! Skulle också vara sugen på ett album med grekisk musik. Jag och skivans producent Thomas Enroth ska bo en tid nere på Leros i Grekland i höst i Göran Schildts hem och samarbeta med grekiska musiker och skriva ny musik. Vi får se vad det blir! Har också ofta fått önskemål om att göra en skiva med andlig musik. Och dessutom skulle jag ha material till en ny julskiva. Så inte tar projekten slut i första hand!

Thomas Lundin utmanar på Danslistan!
I Vega på söndag kl. 14.06 och tisdag kl. 13.03.

Läs också