Hoppa till huvudinnehåll

Unika fotografier i Nådendals museum

Museichef Anne Sjöström
Anne Sjöström Museichef Anne Sjöström Bild: yle/Maud Stolpe anne sjöström

Stilla, var god! Så kallas den nya fotoutställningen i Nådendals museum och som visar unika och ovanliga fotografier från museets snart 100-åriga fotografisamling.

Gamla fotografier från Nådendal betyder ofta foton från kyrkan eller Nådendal som badort. Utställningen Stilla, var god! lyfter fram helt andra fotografier.

Den här utställningen lyfter fram hur fotografiet uppfanns, fotografer som har verkat i Nådendal och fotografier av vanliga människor som har valt att gå till fotografen och föreviga sig.

Här kan man utläsa tidsandan, modet, hur fotografierna användes och vilka situationer i livet, som ansågs värda att fotograferas. Detta även om man inte alltid vet vilka personer som finns avporträtterade.

Texter även på svenska

Förutom bilderna som har valts ut från museets över åtta tusen fotografier finns här gott om texter som förklarar det hela och museichefen Anne Sjöström har som vanligt sett till att texterna finns också på svenska.

I museets andra byggnad, Hiilola, finns också en ny utställning och den berättar om Oskar Marjanen som levde i Nådendal 1871 - 1913. Han var en mångsysslare med handelsbod, brännvinsbränneri och rederi.

Föremålen här är sådana som hans släkt har skänkt eller lånat till museet ända sedan 1924.

Nådendals museum deltar nu i det museisamarbete, som nyligen har startat och som går ut på att man kan köpa ett museikort för 54 euro med vilket man under ett år kommer in på 200 museer på olika håll i Finland.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland