Hoppa till huvudinnehåll

Hautala: EU får inte vika sig för Ryssland

Bild: Yle heidi

Europaparlamentariker Heidi Hautala är en av de 89 EU-medborgare som finns med på Rysslands svarta lista.

Hautala tycker inte att det kom som någon överraskning att Ryssland har en svart lista, eftersom flera av hennes kolleger har blivit stoppade i Moskva och hemskickade från Ryssland under den senaste tiden.

- Det har varit ganska uppenbart att det finns en svart lista och nu har det klarnat för att vi har fått se den, säger Hautala.

På listan finns 89 personer från olika EU-länder. Hautala är den enda finländaren som är med på listan. Hon är ganska säker på varför just de här personerna har lagts till på listan.

- Huvudanledningen är att man har försvarat mänskliga rättigheter och demokrati. Det är nog därför jag finns på listan, säger Hautala.

En annan bakgrund till att vissa personer har lagts till på listan är deras engagemang i Ukrainafrågan, tror Hautala.

- De som har varit mycket kritiska och utttryckt sig speciellt tydligt mot kriget har också kunnat hamna på listan.

Kommer att få konsekvenser

Utrikesminister Timo Soini anser att Rysslands reaktion var väntad och tycker att saken inte bör överdramatiseras. Hautala håller inte riktigt med.

- Det stämmer att man inte ska överdramatisera, men samtidigt så tycker jag nog att det är svårt för EU att undvika att ta upp frågan med Ryssland. Jag tror också att många länder kommer att ta upp frågan bilateralt. Det kan ju hända att Soini kommer att nyansera om sitt svar senare, vi får se.

Många av personerna på listan är nuvarande eller tidigare EU-parlamentariker. Det försvårar samarbetet mellan EU och Ryssland.

- Det är nog svårt att undvika att det här blir en ganska stor fråga i EU:s och Rysslands relation, säger Hautala.

Hon tycker inte att det är någon slump att Rysslands svarta lista kommer just nu. EU ska nämligen besluta om sanktionerna mot Ryssland ska förlängas i juni.

- Det är ett klart försök att splittra EU-länder och göra dem svagare i frågan om sanktionerna mot Ryssland. Det allra viktigaste just nu är att EU-länderna håller sin linje och låter bli att kompromissa och kräver att Minks-avtalet följs innan man lättar på sanktionerna, säger Hautala.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes