Hoppa till huvudinnehåll

Helsingforspolitiker vill locka turister med nya gatunamn

Skulle turistbussarna kring Senatstorget bli fler om det fanns fler gator i Helsingfors som namngetts efter huvudstäder i Europa? Bild: YLE/ Fanny Fröman turister

Fullmäktigeledamot Pentti Arajärvi (SDP) vill namnge gator i Helsingfors efter huvudstäder i Europa eller efter andra länder. Han tror att det kan främja turismen. Turisterna håller inte med.

Arajärvi gjorde förra veckan en motion där han föreslår att gator, parker eller andra öppna platser i Helsingfors ska namnges efter huvudstäder i Europa eller efter andra länder.

Han skriver i sin motion att det här kan påverka turismen och ge synlighet i andra länder.

Tarja Halonen och Pentti Arajärvi anländer till den ekumeniska gudstjänsten i Helsingfors domkyrka den 6.12.2014.
Arajärvi säger att Tarja Halonen gav idén till hans motion. Tarja Halonen och Pentti Arajärvi anländer till den ekumeniska gudstjänsten i Helsingfors domkyrka den 6.12.2014. Bild: Str / Lehtikuva ekumenisk gudstjänst

Arajärvi avslöjar för Yle Huvudstadsregionen att idén till motionen kommer från hans fru, president Tarja Halonen.

- Halonen besökte Vilnius i Litauen och berättade att en gata där ska få namnet Finland. Vi kan göra någonting motsvarande i Helsingfors, säger Arajärvi.

Tror du att det här kan främja turismen?

- Åtminstone skulle det få uppmärksamhet i andra länder och det kan ses som en vänlig gest.

Halonen besökte Vilnius och berättade att en gata där ska få namnet Finland. Vi kan göra någonting motsvarande i Helsingfors.― Pentti Arajärvi (SDP)

Arajärvi tror också att det kan leda till att städer i andra länder i sin tur döper gator efter finländska städer.

Han säger att han inte har någon särskild stad eller särskilt land i åtanke, men att gator och parker i första hand borde namnges efter städer och länder i Norden och Baltikum.

Tills vidare är det bara Stockholmsgatan och Revalsplanen (Tallinnanaukio) vars namn syftar på Norden och Baltikum.

I Arabiastraden finns i sin tur flera gator och gränder som är namngivna efter huvudstäder i Europa.

Turisterna skeptiska

Yle Huvudstadsregionen frågade några turister kring Senatstorget om de skulle resa till en stad för att där finns en gata som heter som deras hemstad.

Aniruddha Naik
Aniruddha Naik Bild: YLE/ Christoffer Gröhn aniruddha naik

Aniruudha Naik från Bombay i Indien

- Ingen turist vill komma hit bara för att en gata är döpt efter ens hemstad. Om det skulle finnas en Bombaygata i Helsingfors borde den också ha ett brett utbud av indiska restauranger och indisk kultur. Nu är det bara likadana indiska restauranger överallt.

Valerie Pepper
Valerie Pepper Bild: YLE/ Christoffer Gröhn valerie pepper

Valerie Pepper från Norfolk i Storbritannien

- Jag tror inte att ett gatunamn har någon betydelse för vart man reser. Jag har inte varit i Helsingfors tidigare, men är nu här på kryssning. Alla har sagt att staden är så dyr, men jag tycker inte det är så farligt dyrt här.

Kensington från Victoria i Kanada (Ville inte ställa upp på bild)

- Jag håller inte med. Det skulle inte få mig att besöka en stad. Jag har kommit till Helsingfors för att se på historiska byggnader. Det skulle bara göra turister förvirrade om det fanns gator som heter som städer.

Jannik Veenhuis
Jannik Veenhuis Bild: YLE/ Christoffer Gröhn jannik veenhuis

Jannik Veenhuis från Hamburg i Tyskland

- Jag gillar idén att döpa en gata efter en annan stad. Jag gillar tanken bakom förslaget, men det skulle inte få mig att besöka staden. Om det fanns en gata i Helsingfors som hette Hamburgsgatan skulle jag ta ett foto och tycka att det är lustigt, men inget mer.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen