Hoppa till huvudinnehåll

Kalles bästa svirveltips

Svirvelfiske i skymningen.
Magiska fiskestunder på morgon och kväll sommartid. Svirvelfiske i skymningen. Bild: Suomen Maastokuvaus. svirvla

Det finnst två enkla tumregler om fiske med kastspö att lägga bakom örat inför sommarens fisketurer.

  • Klart väder - blanka drag.
  • Mulet väder och skymning - mörka drag.

"Kalle" Carl-Olof Lindholm är fiskeriföretagare med verksamhet längs sydkusten. Fiske har varit en livslång passion och numera också ett yrke, efter att han sadlade om från jobb inom it-branschen.

VD Kalle Lindholm i sitt lager.
Det är högsäsong för fisketurismen nu, säger Kalle Lindholm. VD Kalle Lindholm i sitt lager. Bild: Yle/Anna Savonius kalle lindholm

Det är mycket som spelar in på sommarfisket med kastspö; vädret, vinden, vattnets temperatur och växtligheten - vattendjupet inte att förglömma.

Ljus och mörker är avgörande faktorer för hur väl fisken förnimmer betet alltså draget i vattnet.

Kontraster viktiga

Är vattnet grumligare, är det skymning eller mörkt kan man prova med ett lite mörkare drag, man får mera kontrast så.

Betesfisken för gäddan och gösen är ofta en blank fisk, typ en mört, förklarar Lindholm. I solsken så blänker en mört mera än vad den blänker i molnigt väder.

Säkra drag för klara vatten till havs. Metallfärgen avgör. För gädda.
Säkra drag för klara vatten till havs. Metallfärgen avgör. För gädda. Säkra drag för klara vatten till havs. Metallfärgen avgör. För gädda. Bild: Mika Viitanen/FishingLords gäddan nappar på de här till havs

Vad har djupet för betydelse, när det gäller svirvelfiske sommartid med tanke på napp?

- Visst har djupet en betydelse trots att det inte finns entydiga tumregler här. Det gäller att fiska där det finns fisk, säger Lindholm. .

När solen sjunker i skymningen minskar ljuset och då börjar gösen jaga i mellanvattnet, nära ytan.

Han tar gösen som ett bra exempel. Gösen rör sig på olika djup.

- Den har ljuskänsliga ögon och tycker inte om alltför mycket ljus. På sommaren när det är mycket sol och ljus ligger gösen ofta nära botten. Då ska man fiska djupt.

På kvällen när solen sjunker i skymningen minskar ljuset och då börjar gösen jaga i mellanvattnet, nära ytan.

Drag för molniga, regniga sommardagar. Främst för gädda. Grönt och orange är ambulansfärger, på det draget nappar också öring och stor abborre.
Drag för molniga, regniga sommardagar. Främst för gädda. Grönt och orange är ambulansfärger, på det draget nappar också öring och stor abborre. Drag för molniga, regniga sommardagar. Främst för gädda. Grönt och orange är ambulansfärger, på det draget nappar också öring och stor abborre. Bild: Mika Viitanen/FishingLords stora abborrar

Gäddan gömmer sig och väntar på sitt byte

Gäddan jagar på annat sätt. Gäddan ligger och väntar i växtligheten på att bytet ska komma framför den.

- Ska man ge en tumregel om gäddan så är det "närmare bottnet" som gäller men som när det gäller allt fiske så finns det också undantag.

Har vattentemperaturen någon betydelse för om det nappar på svirvel?

- Fiskarna tycker om vatten som har mycket syre i sig och svalare vatten har mera syre i sig jämfört med varmt vatten. Därför brukar lite svalare vattentemperaturer på sommaren vara bättre med tanke på fisket.

Vinden piskar upp smådjur och plankton mot stranden

Vad har vindens riktning för betydelse för fisket, mycket blåst, lite blåst - norr - söder?

- Här tar jag gärna fram ett tips som många inte känner till. Vinden har en mycket stor betydelse men det är inte dagens vind som gäller utan den vind som blåst dagarna innan.

Enligt Lindholm beror det här på att vinden pressar plankton och näringsämnen mot stränderna. Efter plankton och smådjur följer småfisk och efter dem följer i sin tur stora fiskar.

Rak eller sned vind mot stranden i många dagar bådar för god fångst.

Blåser det från samma håll i flera dagars tid så är det lättare att hitta fisken vid stränder dit vinden blåser.

En enkel tumregel är just att vinden blåser mot stranden, rakt eller snett emot. Fisken är lynnig och många andra saker påverkar "nappet", men rak eller sned vind är bra tips att ta till sig.

Soligt eller molnigt väder för att ge napp?

- Fiskare brukar tycka om att fiska i molnigt väder och det finns en orsak till det - fisken nappar bättre i molnigt väder!

Drag som intresserar havsöring och lax, det mittersta avlånga draget lämpar sig för fiskande från stranden.
Öring och lax nappar på de här. Det mittersta draget lämpar sig på kastfiske från stranden. Drag som intresserar havsöring och lax, det mittersta avlånga draget lämpar sig för fiskande från stranden. Bild: Mika Viitanen/FishingLords öringdrag

Betesfisken ser till exempel inte gäddan, som gömmer sig, ifall det är lite molnigare väder. Omväxlande väder kan också ge bra fiske ibland.

- Men till exempel abborren tycker om soligt väder, säger Lindholm.

Fiska morgon eller kväll?

- På sommaren tror jag de flesta fiskare väljer kväll, fast båda är lika bra och bättre än mitt på dagen. Då är det ofta mycket ljus som gör det svårare för predatorer att gömma sig.

- Man ska vara ganska morgonpigg för att ge sig ut och fiska på sommaren eftersom solen stiger tidigt upp.

Hur ska man veva in sin lina när man svirvlar? Jämnt, snabbt eller ryckigt?

- Bästa tumregeln är - jo, man ska prova på olika saker. Man kan börja med att veva jämnt. Får man inget napp kan man prova med pauser och knyckar och ge lite liv åt betet eller draget.

Lindholm uppmanar sommarfiskaren att prova olika tekniker - sakta, långsamt, knyckigt.

De här tycker abborren om!
Abborren gillar de här små spinnarna. De här tycker abborren om! Bild: Mika Viitanen/FishingLords för abborfiske

När är det dags att byta drag, hur lång tid ska man ge ett drag?

- Ge draget en god stund, många tiotals kast innan det blir dags att byta, uppmanar Lindholm.

Är man ute med båt rör man sig mera än om man fiskar från land. Vattnets grumlighet kan växla snabbt om man byter plats med båt. Det kan vara en bra orsak att byta drag.

Gäddan är trogen sitt revir

- Gäddan jagar aktivt eller passivt. Ibland simmar den aktivt och söker efter betesfisk men den kan också gömma sig och vänta på ett byte. Under den aktiva tiden är den nära bottnet och tittar lite snett uppåt. Den följer efter betesfisken eller draget en stund innan den bestämmer sig för att hugga.

Därför lönar det sig enligt Lindholm - ifall man kastar från stranden - att genast kasta på nytt om man ser att gäddan följer efter draget.

Man har en chans att ta den fast den inte högg vid det tidigare kastet?

- Absolut, det lönar sig alltid att kasta på nytt. Ibland kan man prova med att byta drag, ifall gäddan inte har huggit på det man erbjöd först. Till exempel från ett blänkande till ett mörkare eller kanske från ett blänkande till ett riktigt grällt, färgstarkt drag.

Större gäddor har egna revir där man alltid hittar dem.

Hur länge håller sig gäddan i närheten där den sett betesfisk eller blänkande drag? Hur trogen är den sina "jaktmarker"?

- Gäddan är väldigt trogen sina jaktmarker. Den är en revirfisk. Större gäddor har egna revir där man alltid hittar dem.

Gös alla årstider

- I början av sommaren leker gösen vid stenrösen. Man brukar rekommendera att inte fiska gös då. jag skulle rekommendera att man inte fiskar på stenrös i början av sommaren, säger Lindholm.

Senare på sommaren hittar man gös på lite djupare vatten, mellan 3-10 meter. På grund av sina ljuskänsliga ögon håller den sig längre ner.

Man kan fånga gös alla årstider, också utanför våra stora kuststäder.

Man med kastspö och håv i solnedgången.
Fiske kan också vara en stor naturupplevelse. Man med kastspö och håv i solnedgången. Bild: Suomen Maastokuvaus. svirvla

Hur fångar vi öringen och laxen bäst på sommaren?

- För att fånga öring och lax på sommaren måste man åka väldigt långt ut på havet. De trivs inte mera nära kusten på sommaren.

Därför fångar man bäst dem bäst genom såkallat "trollingfiske". Laxen och öringen jagar fisk i djupen.

I slutet av sommaren börjar öringen sedan söka sig till mynningar och forsar för att leka på hösten.

Dela med dig av dina bästa fisketips och delta i #fisketsdag!

Fiskets dag i Radio Vega 13 juni kl. 9-17 med experter, förståsigpåare, yrkesfiskare, forskare, kockar, fritidsfiskare med flera.

Skicka in bild på din största fångst i sommar till lordax.vega@yle.fi.

Bidra med dina fiskehistorier

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

  • 1:a veckans recept – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

  • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

    Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

    Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

  • En klassiker i det indiska köket i ny tappning – här kommer Butter Halloumi

    Lätt att laga till många, går även att göra till få.

    En klassiker i det indiska köket i ny tappning – här kommer Butter Halloumi Barn, vänner och föräldrar älskar. Jag älskar. Lätt att laga till många, går även att göra till få. Zeinas recept (Zeinas Kitchen) gör det dessutom lätt för alla att laga och få konsekvent samma goda smak varje gång. What's not to like?

Nyligen publicerat - Strömsö

  • 1:a veckans recept – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

  • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

    Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

    Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

  • Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli

    Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.

    Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli Det här är ett enkelt och snabbt recept som är formbart enligt smak och tillgängliga råvaror. Själv varierar jag receptet hejvilt. Jag använder fullkornsnudlar och soltorkade tomater som stomme och lägger till olika grönsaker och nån proteinrik ingrediens. Om man vill ha lite färg på sin mat funkar riven rödbeta fint här.

  • En klassiker i det indiska köket i ny tappning – här kommer Butter Halloumi

    Lätt att laga till många, går även att göra till få.

    En klassiker i det indiska köket i ny tappning – här kommer Butter Halloumi Barn, vänner och föräldrar älskar. Jag älskar. Lätt att laga till många, går även att göra till få. Zeinas recept (Zeinas Kitchen) gör det dessutom lätt för alla att laga och få konsekvent samma goda smak varje gång. What's not to like?

  • Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter

    Använd hela blomkålen på två nya sätt.

    Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter Sönderkokt blomkål är bland det tråkigaste som finns i matväg. Men när du ugnsbakar den eller river blomkålen till blomkålscouscous får du ut det bästa av grönsaken. Jag älskar verkligen currysmör som smaksättare till hela rostade grönsaker.

  • La Bélle’s bönbiffar med citronröra

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Enbart bönbiffar på tallriken kan kännas lite väl färglöst. Jag ville göra en färggrann rätt med saftiga bönbiffar och lite hetta, samt färgsatta korngryn. Mynta, basilika och citron tycker jag ger friskhet och passar bra i en yoghurtsås.

  • Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm

    xxx

    Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm Jag tycker att rödbeta är en fantastisk ingrediens och ville bygga en rätt med höstliga färger. Ett klassiskt tillbehör till rödbeta är fetaostkräm. Jag gillar att lägga till syrlighet i fetaostkrämen med saften av någon citrusfrukt. Lite zest är alltid trevligt att dekorera med.

  • Spenatcurry med halloumi - färgglad vardagsmat

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Spenatcurry med halloumi Jag tycker att halloumi eller någon annan ost som kan stekas eller grillas är ett bra alternativ i vegetarisk mat. Här får osten sällskap av en smakrik currysås och en biff på quinoa- och kikärtsmix.

  • Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar

    Krisp förenas med krämighet i matklassiker

    Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar Eftersom jag är vegan ville jag utveckla det klassiska receptet på ugnsbakad potatis (i mitt fall sötpotatis). Jag ville också experimentera med nötter i matlagningen och utvecklade därför receptet på valnötsbullarna som är ett gott och lite krispigt tillbehör till den bakade bataten.

  • Kantarellfylld cannelloni ger variation till höstens svampmiddagar

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Kantarellfylld cannelloni Jag är intresserad av det italienska köket. I den här rätten har jag försökt kombinera finländsk höst med det italienska köket. Jag har stött på fördomar om att vegetarisk mat handlar om torra grönsaksbiffar. Testa kantarellcanneloni så blir du överrraskad. Du kan byta ut svampen mot annan lämplig svamp t.ex. karl-johan.