Hoppa till huvudinnehåll

Tips på fiffiga appar inför sommaren

Man och telefon,
Låt apparna underlätta din sommar. Man och telefon, Bild: Creative Commons / Jan Vašek smarttelefon

Kommer du ihåg att dricka tillräckligt vatten i hettan? Tappar du ofta bort dig på festivaler? Hatar du att din roadtrip gör ett tvärstopp på grund av trafikstockning? Kolla in våra tips på sommar appar till din telefon.

Vi har gjort en djupdykning i apparnas förtrollade värld och hittat en massa nyttigt som du kan ha användning för i sommar.

Festival buddy (Android, Windows Phone)

När man går på festival eller andra stora evenemang så kan man lätt tappa bort sig. Ju fler öl man druckit desto större sannolikhet är det att det händer. Tur att det finns appar som kan rädda en. I Festival Buddy-appen kan du lägga ut geotaggar för olika ställen. Markera stället på ditt tält så hittar du tillbaka på natten. Om du har dåligt lokalsinne så kan du markera toaletterna så behöver du inte leta varje gång efter dem. Denna app kan fungera bra också för bilägarna i Helsingfors centrum. Man lär ska lätt glömma var man lämnat bilen föregående dag eftersom den alltid lämnas på olika gator.

vägavsnitt på drumsö i helsingfors
Var lämnade jag bilen? vägavsnitt på drumsö i helsingfors Bild: Fred Wilén nordvästpassagen

Glympse (iOS, Android, Windows Phone)

På tal om att tappa bort saker. I festivalvimlet kan man också tappa bort sina kompisar. På grund av folkmassorna kan det vara svårt att skicka meddelande till dem. Musiken är hög så man hör inte vad kompisarna säger om man ringer upp dem. Glympse hjälper dig att hitta tillbaka till dina vänner. Och oroa dig inte, om du laddar ner appen så kan du gömma dig själv på kartan. Dina kompisar kan alltså inte spionera på dig dygnet runt.

Festivalbesökare pausar på campingområdet.
Hitta din kompis i festivalvimlet. Festivalbesökare pausar på campingområdet. Bild: EPA/TORKIL ADSERSEN roskilde

Waze (iOS, Android och Windows Phone)

Det är användarna som gör Waze till en behändig app. Appen kan vara bra för dem som ska roadtrippa i sommar. Via appen får man nämligen varningar i realtid för trafikstockningar, olyckor och annat som kan orsaka avbrott i din resa på landsvägen. Det är bilisterna själva som lägger till infon. Man kan också spara literpriset på bensin när man tankar bilen, på så sätt hittar bilisterna den förmånligaste bensinmacken.

Trafikstockning
Undvik detta. Trafikstockning Bild: Mika Kanerva Tammerfors,stockning

Pocket (iOS, Android och dator)

Ska du resa utomlands? Ifall du inte ännu använder appen där du kan spara artiklar och komma åt dem utan wlan så är det kanske dags att börja använda den nu. Du kommer åt allt du sparat i appen fast du är mitt ute på havet utan nät. Behändigt. Givetvis kan du också packa med dig en bok och ta en liten digital detox.

Wifi Map (iOS och Android)

Och på tal om att resa och klara sig utan nätkontakt, visst brukar utlandsresor ofta bli lite jobbiga när man törstar efter gratis hotspots som gör det möjligt att ladda upp en selfie från stranden. Ladda ner en applikation som hjälper dig att hitta hotspottarna och dessutom har lösenorden till dem. Det är användarna som gör appen så fantastisk, det är nämligen de som fyller i lösenorden som de kommer åt.

Chatt
Jakten på nät utomlands kan underlättas med hjälp av en app. Chatt Bild: Creative Commons / marcino chatta

Snapguide (iOS och dator)

Hur får du loss fläcken på din morsas vita bordsduk efter hemmafesten du hade i smyg? Hur byter man däcken på bilen om man får punktering? Hur blir man av med myggor när man ska ha fest på gården? Snapguide innehåller en massa lifehacks. Man kan botanisera bland tipsen också på nätet. En liknande app finns också för Android, den heter Stumbleupon.

Battery Doctor (Android)

En av våra största rädslor är att telefonens batteri ska dö och att det sedan händer något väldigt roligt och spännande som vi gärna skulle fota. Sanningen är ju att telefonen väldigt ofta också används som kamera. När du är på ett ställe där du inte har tillgång till el så ska du definitivt ha en battery pack som du kan ladda telefonen med. Du kan också använda en app som berättar vad som drar mest batteri i din telefon och stänga av allt onödigt. Du hittar liknande appar också för andra operativsystem.

Smarttelefon som laddas.
Man kan inte alltid ladda telefonen. Smarttelefon som laddas. Bild: Yle smarttelefoner,iPhone,laddare

Snapi (Android)

Är du selfieberoende? Glöm den pinsamma selfiepinnen, nu kan du knäppa bilder på dig själv utan att röra telefonen. Du kan alltså lägga ner telefonen och vifta lite med din hand så sköter telefonen resten. Appen är behändig om man ska ta gruppfoton eller för folk med korta armar.

Vi vet att det är en hel vetenskap att knäppa snygga selfies. Ibland kan det vara svårt att trycka på knappen och posera samtidigt. Eller kanske man ibland vill att en bild ser ut som att

Ottomaatit (iOS)

Sällan går vi omkring med kontanter längre men ibland behöver man dem och då är man väldigt förvirrad när man ska hitta en bankautomat. I synnerhet om man råkar befinna sig i någon annan stad än hemstaden. På sommarens festivaler och andra evenemang kan det vara bra att ha kontanter. Ottomaatit-appen hjälper dig att hitta dem utan att du behöver vandra omkring och leta.

Rain Alarm (iOS, Android och Windows Phone)

Vi har en kort sommar i Finland och en del av oss blir totalt beroende av väderleksrapporter. Vi önskar oss många stranddagar och ganska så lite regn (regnet kan nog vara skönt och svalkande ibland). Ifall du har nackspärr och inte orkar kolla upp på himlen eller ifall du behöver ett till redskap att ta ut ditt väderleksrapportberoende på så kan du testa Rain Alarm. Där kan du se på kartan när regnmolnen närmar sig.

Regnbåge
Visst kan regn vara riktigt trevligt ibland. Regnbåge Bild: YLE/Sofia Lindahl regn

Yossa - The nightlife app (iOS och Android)

Behöver du tips på evenemang i din stad? Yossa är en finsk app som tipsar dig om events, konserter och har olika erbjudanden som man kan ta del av. Fungerar i de största städerna i Finland, och tydligen också i Barcelona.

Water Tracker (Android)

Vatten är livsviktigt i sommarhettan. Du vill knappast vara den som tuppar av mitt i beachpartyt. Men ibland är det bara så svårt att komma ihåg det där med att dricka. Appen räknar ut på basis av din ålder, vikt och kön hur mycket vätska du behöver få i dig. Liknande appar finns att få också till telefoner med andra operativsystem.

Ett vattenglas
Får det lov att vara lite vatten? Ett vattenglas Bild: Yle vichyvatten

Google Translate (iOS, Android och Windows Phone)

Denna service at otroligt rolig att leka med på grund av de tassiga översättningarna. Men medge att appen kan vara bra att ha när du reser. Det finns också en funktion där du kan fota text som applikationen sedan översätter, kan fungera bra till exempel i Kina. Eller på en kinesisk restaurang i din hemstad om du inte har råd att resa denna sommar.

Villivihannekset (iOS, Android och WIndows Phone)

Finlands naturskyddsförbunds tidning Suomen Luonto har en app som hjälper dig att hitta ätbart i naturen. Appen innehåller tjugo olika icke-odlade grönsaker samt info om var du kan hitta dem och hur du känner igen dem. Det finns också recept som du kan dra nytta av när du väl plockat dina röllikan.