Hoppa till huvudinnehåll

Förbud skakar om rökarnas förlovade land

Kinesisk rökare.
Kinesisk rökare. Bild: EPA/ROLEX DELA PENA rökförbud i kina

Ett första verkligt försök att hindra en framtida katastrof. I så dramatiska ordalag beskrivs beslutet att på måndagen införa ett rökförbud på alla allmänna platser inomhus i Kinas huvudstad Peking.

Kineserna röker klart mest i världen. I Peking uppskattas det finnas hela fyra miljoner rökare.

Förbudet omfattar till exempel restauranger, barer och kontor liksom skolgårdar och sjukhusområden. Samtidigt blir det förbjudet att göra reklam för tobak.

Folk som åker fast för att tända en cigarett får böter på upp till 30 euro, vilket för kinesiska arbetare är en ansenlig summa. Experter befarar ändå att många kinesiska rökare struntar i förbudet.

Skadliga attityder

Forskaren Ray Yip säger att det för kineserna är naturligt att i synnerhet männen röker. De anser inte att det socialt på något sätt är fel att göra det.

Många män tycker till exempel att det är oartigt att tacka nej ifall någon bjuder dem på en cigarett. Nästan hälften av alla fullvuxna män röker och sammanlagt finns det hela 300 miljoner rökare i Kina.

Följaktligen varnas det för att landet utsätts för en aldrig förr skådad epidemi av lugncancer ifall antalet rökare inte drastiskt minskar. Under den senaste tiden har dessutom allt fler kvinnor börjat röka.

Ödesdiger okunskap

Yip konstaterar att det är av största vikt att göra dem som inte röker medvetna om att tobaksröken skadar också dem. På så sätt motiveras de att stå på sig.

Bara en del av kineserna känner till att rökning kan vara en dödlig sysselsättning. Den mäktiga tobaksindustrin har hittills lyckats se till att myndigheterna inte har inlett några effektiva antitobakskampanjer.

I Kina produceras mer cigaretter än i något annat land. Tobaksindustrin är en av de största skattebetalarna och en viktig sysselsättare.

Följderna är skrämmande. Mer än en miljon kineser dör varje år som en följd av att de röker.

Björn Ådahl, Hongkong

Läs också