Hoppa till huvudinnehåll

Säsongen drar igång i skärgården

moritz eriksson i nagu
Den gamla lanthandeln i Nagu har fått nytt liv. moritz eriksson i nagu Bild: Yle/Johanna Ventus lanthandel nagu

Skärgårdsföretagarna gör sig redo för sommaren. I Nagu blir det äntligen liv och rörelse i den gamla lanthandeln på Kyrkbacken.

Vädret under de första veckorna i juni är avgörande för hur finländarna väljer att resa under sommaren. Det meddelar turism- och restaurangförbundet Mara som förutspår en fortsättning på den svaga utvecklingen inom resebranschen.

Stark framtidstro i åboländska skärgården

I den åboländska skärgården har företagarna ändå en stark framtidstro.

Richard och Mikael Smeds.
Rickard och Mikael Smeds ser fram emot säsongen. Richard och Mikael Smeds. Bild: Yle/Johanna Ventus Nagu,Richard Smeds

- Det är så fint väder i dag att det inte är klokt. Säsongen kör i gång nu första juni och så kulminerar den kring midsommar. Vi har tur då vi är så nära Åbo. Det är kort båtresa hit så sommargästerna kommer tidigt och stannar länge, säger Mikael Smeds från restaurang L’Escale i Nagu.

- Jag brukar säga att sommaren är här då Najaden öppnar och vi har haft öppet över en vecka nu så visst är sommaren här nu, konstaterar krögaren Rickard Smeds.

Hur ser då säsongen ut, några förändringar på gång?

- Vi kommer att fortsätta med vårt skärgårds- och franskinspirerade kök men vi kommer att gå in för att göra lunchen hälsosammare och kommer också att använda så mycket lokala råvaror som möjligt, säger Mikael Smeds.

- Och så fyller ju Najaden 25 år så det ska vi fira med skumppa på terrassen, fyller Rickard Smeds i.

Att hitta sommararbetare har inte varit något problem inför den här säsongen berättar Mikael Smeds.

- Vi har nästan samma personal. Det är så roligt att våra ungdomar trivs här i skärgården och vill komma tillbaka.

Nya ägare tar över Korpoström

Glada sommararbetare hittar vi också i Korpo. På den långa terrassen utanför skärgårdscentret Korpoström sitter Ida-Kajsa Johansson och Aaron Blanco och äter frukost. De ska båda jobba som servitörer i sommar.

aaron blanko och ida-kajsa johansson
Aaron Blanco och Ida-Kajsa Johansson trivs i Korpo. aaron blanko och ida-kajsa johansson Bild: Yle/Johanna Ventus ida-kajsa johansson

- Det kändes naturligt att jobba här då jag kommer från Korpo. Jag har bott flera år i Spanien och är överlyckligt att få vara tillbaka hit till Korpo. Det känns som att komma hem, säger Johansson.

Också Blanco som kommer från Spanien ser fram emot en sommar i skärgården.

- Jag tycker om att jobba med service och ska göra mitt bästa för att de som kommer hit ska ha det trevligt och får njuta av den här vackra omgivningen, säger Blanco.

Skärgårdscentret Korpoström kör igång den här säsongen med nya ägare bakom rodret. Huvudägare är Åbolands skärgårdsstiftelse men verksamhet som restaurang och hotell kommer att skötas av företaget Galonis. Mia Lagström som håller i trådarna för verksamheten i sommar berättar att förberedelserna inför säsongen är i full gång.

korpoström
Många konserter kommer att ordnas på Korpoströms uteservering i sommar. korpoström Bild: Yle/Johanna Ventus korpoström

- Vi har redan haft grupper och stuggäster men det är först efter midsommar det drar igång på riktigt, säger Lagström.

En del förändringar är på gång. Bland annat har man skippat lunchen.

- Vi tror att folk på sommaren inte vill äta på bestämda tider utan kör därför à la carte hela dagen.

Som vanligt ordnas konserter och utställningar vid skärgårdscentret och Lagström tror att besökarna kommer att känna igen sig trots ägarbytet.

- Så stora förändringar är det inte det handlar mer om förändringar på detaljnivå.

Hur känns det då nu när säsongen drar igång?

- Det känns spännande. Jag ser fram emot en sommar med vackert väder och fullt hus, säger Lagström.

Nagu får nytt sommarcafé

Tillbaka i Nagu slår snart ett nytt sommarcafé upp sina dörrar. Efter många vändningar ska det nu åter bli liv och rörelse i det före detta lanthandeln på Kyrkbacken i Nagu.

Henri och Riittaa talvitie
Henri och Riitta Talvitie har väntat länge på att för öppna. Henri och Riittaa talvitie Bild: Yle/Johanna Ventus riittaa talvitie

Stället drivs av Henri och Riitta Talvitie och caféet kommer att slå upp sina dörrar inom ett par veckor.

- Det känns underbart. Vi har lite inredningsarbete kvar och så ska vi lära oss hur kassamaskinen fungerar men sen är vi klara, säger Henri Talvitie.

Har det varit bråttom?

Ja speciellt nu på slutrakan men nu växer spänningen hela tiden i takt med att sommaren kommer närmare, säger Riitta Talvitie.

Från början hade paret tänkt renovera den gamla butiken men efter den förödande branden hösten 2013 valde man att börja om från början och bygga ett nytt hus i samma stil.

Det ockragula trähuset står nu klart och passar bra in i skärgårdsmiljön. Inredningen är en blandning av gammalt och nytt med trasmattor, pinnstolar och vitmålade stockväggar. I caféet bjuds på både sött och salt, allt från skärgårdslimpa till gäddhamburgare som besökarna om vädret tillåter kan äta ute i trädgården på innergården.

moritz eriksson i nagu
Pinnstolar och trasmattor passar in i skärgårdsmiljön i det nya caféet. moritz eriksson i nagu Bild: Yle/Johanna Ventus butik nagu

Vägen hit har varit lång och det var inte en självklarhet att fortsätta efter branden. När jag frågar hur det känns brister rösten för Henri men han samlar sig och svarar.

- Det har varit en tung process och det har krävts styrka. Nu känns det fantastiskt att få öppna.

Riitta fortsätter.

- Mycket har hänt sedan vi började och meningen var att vi skulle fortsätta i det gamla huset. Men nu går vi vidare och ser fram emot sommaren.

Ser fram emot säsongen

För Herni och Riitta Talvite blir det säsongstart för första gången. För krögarna Rickard och Mikael Smeds börjar rutinen sitta vid det här laget men de försäkrar att det känns speciellt då säsongen drar igång.

- Det är klart det pirrar i magen, säger Mikael Smeds

- Det gör det alltid. Jag ser fram emot midsommar och juli, säger Rickard Smeds.

Skip Instagram post

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland