Hoppa till huvudinnehåll

Turismen i Tallinn under Sovjettiden

Tomas Alexanderssons projekt The Tallinn Collector utställning på Ockupationsmuseet i Tallinn sommaren 2015
The Tallinn Collector samlar bilder från det Sovjettida Tallinn. Tomas Alexanderssons projekt The Tallinn Collector utställning på Ockupationsmuseet i Tallinn sommaren 2015 Bild: YLE/Marit Lindqvist ockupationsmuseet,tallinn,the tallinn collector,tomas alexandersson

Det första som möter turisten som anländer med färja till Tallinn är ett nergånget och graffittisprejat Linnahall. Ett övergivet monument från Sovjettiden som verkar vara lämnat åt sitt öde.

När svenska Tomas Alexandersson flyttade till Tallinn år 2005 för att jobba på ett svenskt postorderföretag, och under sina närmare åtta år i staden samlade han på sig en ansenlig mängd turistbroschyrer, vykort och guideböcker som han köpte för en billig summa på olika antikvariat och lopptorg.

I dessa broschyrer hör kultur- och idrottscentret Linnahall till en av de största sevärdheterna i Tallinn.

Linnahall i Tallinn
Linnahall i dag - en byggnad stadd i förfall. Linnahall i Tallinn Bild: Wikimedia Commons linnahall,tallinn

Bilder och texter från broschyrerna har Tomas samlat på webbplatsen ”The Tallinn Collector” som är ett slags virtuellt museum över en tid som flytt.

Turismen i propagandans tjänst

Turismen i Estniska socialistiska sovjetrepubliken var starkt begränsad och den officiella statliga turistbyrån Intourist var den ena turistbyrån som arrangerade resor till landet. Intourist grundades år 1929 av Josef Stalin och drevs av tjänstemän från NKVD och senare KGB.

I turistbroschyrerna om Tallinn från 1960-80-talet var man mån om att framhäva hur vacker staden var, säger Tomas Alexandersson.

- Samtidigt svämmar broschyrerna över av propaganda från det sovjetiska samhället och styret, noterar Tomas Alexandersson, som är fascinerad av kopplingen mellan statlig propaganda och turism, och hur man gör för att visa upp en vacker fasad samtidigt som man skyler över missförhållanden av olika slag.

Hotell Viru i Tallinn sommaren 2005
Hotell Viru sommaren 2005. Hotell Viru i Tallinn sommaren 2005 Bild: Wikimedia Commons hotell viru,tallinn

I guideböckerna lyfter man framför allt fram olika statyer och monument i staden som stora sevärdheter – varav de flesta hade en anknytning till krigstida bragder.

Förutom monument var man noga med att fokusera på olika institutioner och byggnader som olika kulturcentrum och arbetarrörelsehus.

Under 1980-talet fanns det endast 2-3 hotell i staden där man inkvarterade turister, vilket betyder att mycket fokus ligger på dem i turistbroschyrerna – inte minst Hotell Viru, som stod klart år 1972. I broschyrerna stod givetvis inte att KGB hade inrättat ett avlyssningskontor på hotellets 23:e våning …

Sommarolympiad 1980 i Tallinn
Minnesmärke över OS i Tallinn 1980. Sommarolympiad 1980 i Tallinn Bild: Wikimedia Commons os 1980,sommarolympiad,tallinn

- Man ser mycket bilder från olika barer, restauranger och cabaretshower, konstaterar Tomas, som också fäst sig vid att man gärna framhäver den estniska kvinnan i turistguiderna. Den estniska kvinnan framställs som en utmärkt och stolt representant för den sovjetiska ideologin.

Under Sovjettiden var Tallinn och ett populärt turistmål för Sovjetmedborgarna, eller för medlemmarna i Sovjetfamiljen som det står i turistbroschyrerna:

- Tallinn var ett fönster mot väst, och många åkte till Tallinn för att sola och bada, och strosa runt i Gamla stan. Det fanns mycket att se och göra i staden.

De Olympiska spelen satte sin prägel på staden

Sommaren 1980 arrangerades de 22:a olympiska spelen i Moskva, men seglingsmästerskapen hölls i Tallinn.

Inför OS byggde man bl.a. hotellet Olümpia och en ny flygplatsbyggnad, man uppförde också kultur- och idrottscentret Linnahall eller ”V.I. Lenins palats för kultur och idrott” som byggnaden döptes till när den stod klar år 1980) samt seglingscentret i Pirita.

Många byggnader från 1960-90-talet har idag antingen rivits eller rustats upp, men en del har också fått förfalla – som t.ex. Linnahall nere i hamnen.

Tomas Alexandersson tror att dessa Sovjettida byggnader delar folkets uppfattningar i dem som anser att man bör rusta upp dessa byggnader som ett historiskt värdefullt arv i sig, och dem som inte skulle ha någonting emot att låta dem falla ner i historiens tomma mörker.

En del av fotografierna som Tomas Alexandersson har hittat i de sovjettida turistbroschyrerna kan man se på en utställning på Ockupationsmuseet i Tallinn i sommar.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Calle Fogelholm, Berndt Gottberg, Lena Selén och Elisabeth Fogelholm granskar gamla uppgrävda skor i Svenviken i Ingå.

  Skofynd förbryllar i Ingå

  Skorna är kanske från tiden före Porkalaparentesen.

  Vid Svenviken i Ingå har familjen Fogelholm hittat ett tjugotal gamla skor nedgrävda på sin tomt. Lena Selén på Igor museum tror att det inte rör sig om någon trevlig bakgrundshistoria.

 • Pernilla Karlsson ser jätte glad ut med en liten maskros i handen. Hon har en lippis på huvudet

  Sommarturné: Plingar Prillan på hos dig?

  Prillan beger sig på sommarturné runt om i Svenskfinland.

  Prillan beger sig ut på sommarturné runt om i Svenskfinland. Behöver du hjälp med något hemma hos dig? Pernilla "Prillan" Karlsson kommer hem till dig och hjälper dig ur knipan!

 • En gammal mobiltelefon och en gammal bild på systrarna.

  Att städa bort sina minnen

  Att tömma ett dödsbo är att se tillbaka och att avstå.

  Hur känns det att avstå från ett hem som bär spår från flera generationer? Dokumentären Till minne av ett hem följer två systrar som städar ur sitt barndomshem.

 • Christina Andersson i sitt vardagsrum på Observatorieberget i Helsingfors. Maj 2017.

  Bärtils bokklubb: Christina Andersson har en barnboksöverblick ända från 1930-talet

  Jacob Dunderskägg hör forfarande till hennes favoriter.

  Gröna tomaten är en av Christina Anderssons över tjugo böcker om och för barn. I Bärtils bokklubb berättar hon nu om sitt liv och arbete med böcker samt det faktum att Gröna tomaten väldigt mycket handlar om hennes dotter Henrika, som upplevde något förfärligt under sin skolgång.

 • Puffbild för X3M live i Dragsvik 13.6.2017.

  Unik chans: Besök Nylands Brigad och upplev KAJ

  Vill du vara med då X3M sänder live i Dragsvik? Anmäl dig!

  Vill du uppleva Nylands brigad på ett sätt som ingen upplevt brigaden förr? Vill du njuta av livemusik av Ronya och KAJ? Då ska du anmäla dig och bli en del av publiken när Yle X3M sänder live från Dragsvik den 13 juni 2017!

 • Barn blåser i lergökar.

  Lergökar och vildrosor i Västanfjärd i sommar

  Unik lergökskonsert på kommande.

  Västanfjärd laddar upp inför sommarsäsongen och bland annat finslipas som bäst den unika lergökskonsert som ska inviga den splitternya friluftsestrad som byggts på Kalkholmen.

 • Rockmusikern Gregg Allman avled den 27 maj 2017.

  Rock- och bluessångaren Gregg Allman är död

  Allman blev 69 år gammal.

  Den amerikanska rock- och bluessångaren Gregg Allmann är död. Hans själfulla stämma gjorde bandet The Allman Brothers ett av de största rockbanden under 1970-talet.

 • Barnboksillustratören Linda Bondestam med Bärtils bokklubbs logo

  Hon är den finlandssvenska bilderbokens stjärna

  Linda Bondestam axlar Tove Janssons mantel.

  Den finlandssvenska bilderboken lyser och mår bra och som den största stjärnan lyser illustratören Linda Bondestam. Mikaela Weurlander frågar sig varför det behövs stjärnor, och träffar både barnboksforskare och Linda Bondestam.