Hoppa till huvudinnehåll

DUV:s Peter Pan är häftigare än Disneys

Bild av Kim Gustafsson.
Regissör Kim Gustafsson. Bild av Kim Gustafsson. Bild: YLE kim gustafsson

På tisdag är det premiär för pjäsen Peter Pan i Akan i Borgå. Regissör Kim Gustafsson berättar att inspirationen tagits från den ursprungliga bokversionen.

Pjäsen sätts upp som ett samarbete mellan Akan och DUV i östra Nyland. Regissör Kim Gustafsson säger att det är mycket jobb bakom pjäsen.

- Vi har hållit på med övningar i nästan ett år. Det började som en teaterkurs och så småningom valde vi tema. Alla visste att det skulle bli en saga, men på slutrakan röstade vi vad det skulle bli och då blev det Peter Pan.

Det går vilt till

Då man sätter upp en berättelse om Peter Pan har man flera förlagor att ty sig till. Disneys version hör till de mer kända tillsammans med de nyare spelfilmerna som exempelvis Hook, för att inte glömma den ursprungliga versionen i bokformat.

- Vi har utgått mest från originalet som är ganska mycket häftigare än vad jag kom ihåg. Det är en tjock, tjock bok som heter Peter Pan och Wendy, och det går ganska vilt till där.

I DUV:s version har man blandat ihop detaljer från boken med detaljer från den säkrare och snällare Disney-stilen.

Boomwhacker kan användas till mycket

Pjäsen lämpar sig för hela familjen. Det är lite spännande ibland, det fäktas och det är lite indianer, sjörövare och krokodiler, men det är inte för hemskt för någon.

Förutom bekanta element från berättelsen om pojken som aldrig blir vuxen finns det spännande och nyskapande inslag.

- Vi har ett instrument som heter boomwhacker. Det är plaströr som är stämda i olika toner. Vi använder dem till allt möjligt, som att fäktas med till att ro båtar med, säger Gustafsson.

Mycket energi bland skådespelarna

Skådespelargänget får fina betyg av regissören. Själv får han också ut mycket av övningarna.

- Det är ingen skillnad hur trött jag är när övningarna börjar, jag har alltid mer energi när övningarna är slut. Alla är alltid på plats och det är en hög energinivå hela tiden.

Åldern lär vara en orsak till att jobbet fungerat rätt så smärtfritt för Gutafsson.

- Vi är ganska jämngamla allihop, så vi har liknande referensramar när det gäller låtar och filmer och händelser.

Roligt att se utvecklingen

Gustafsson berättar att han har en alldeles speciell orsak till att han älskar regissörsuppgiften.

- Det är alltid roligt att se utvecklingen i en sådan här grupp, när människor börjar komma till insikter, och att se den här gemensamma viljan att göra teater och att skapa tillsammans och att jobba länge och hårt, det är ju trots allt ganska tidskrävande.

Sedan tidigare har DUV-teatern i Helsingfors skördat framgångar inom olika genrer. Kim Gustafsson tror att DUV i östra Nyland mycket väl kan nå liknande höjder.

- Det här är nu andra gången jag är med och jobbar med det här. Den förra gången var det lite av en succé. Jag hoppas det här ska få fortsätta, för det finns alldelese tydligt ett stort intresse. Det ryms nog bra en till, utöver DUV i Helsingfors.

DUV:s och Akans version av Peter Pan visas enligt följande spelplan:

Tisdag 2.6 kl.19.00 (premiär)
Torsdag 4.6 kl.19.00
Fredag 5.6 kl.19.00

Skådeplatsen är Borgå folkakademi på Ågatan 15 i Borgå. Biljetterna kostar fem euro och kan köpas vid dörren eller genom att ringa numret 040-8427803.

Mer info om DUV:s Peter Pan på Wherevent.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland