Hoppa till huvudinnehåll

Psyk- och smärtmediciner kan höja risken för våldsbrott

Professor Jari Tiihonen vid Yle i Böle 1.6.2014
Professor Jari Tiihonen vid Yle i Böle 1.6.2014 Bild: Yle professor jari tiihonen

Användningen av läkemedel som påverkar centrala nervsystemet kan öka risken för att en person begår mord eller dråp, visar en finsk-svensk undersökning.

För undersökningen har professor Jari Tiihonens forskningsgrupp analyserat användningen av receptbelagda mediciner bland 959 personer som dömts för brott mot liv.

- Vi tittade på vilket slags receptmediciner personerna hade använt eller hämtat ut från apoteket före dådet. Vi tittade också flera år bakåt i tiden och på gärningsögonblicket. Vi utredde om gärningsmannen var under medicinering då dådet begicks, säger Tiihonen.

Antidepressiva läkemedel ofarliga

Tiihonen säger att det viktigaste resultatet av studien är att antidepressiva läkemedel inte höjer risken för att någon ska göra sig skyldig till dråp eller mord. Speciellt i USA har man påstått att antidepressiva läkemedel skulle vara farliga och orsaka våldsbrott.

Tiihonen säger att risken däremot ser ut att vara förhöjd om man använder ångestdämpande mediciner av typen bensodiazepiner. Han betonar ändå att de här medicinerna är säkra om man använder dem rätt. Forskarna lade märke till att många gärningsmän hade använt medicinerna i stora mängder och under långa tidsperioder - i strid med alla rekommendationer.

Det kom som en överraskning för forskarna att det fanns ett samband mellan användningen av smärtstillande mediciner och brott mot liv. Professor Tiihonen säger ändå att smärtstillande mediciner inte utgör någon fara om de används i enlighet med rekommendationerna.

Tiihonen anser att alkoholen är det farligaste ämnet i sammanhanget.

- Då man tittar på vilka ämnen som i allmänhet gör en människa benägen att begå våldsbrott så i Finland är det nog spriten.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes