Hoppa till huvudinnehåll

Stadionbygge tar fart i Vasa

Vision om hur den nya arenan i Sandviken kommer att se ut.
Vision om hur den nya arenan i Sandviken kommer att se ut. Vision om hur den nya arenan i Sandviken kommer att se ut. Bild: Sigge arkkitehdit sandvikens fotbollsstadion

Sandvikens fotbollsstadion i Vasa, hemmaplan för ligalaget VPS, ska renoveras, få en helt ny läktare och ny konstgräsplan för 11,5 miljoner euro. Snart kör arbetet igång.

Pelle Strömman, direktör för Vasa hussektor, håller i trådarna och kan lämna glädjande besked till fotbollsälskarna.

- Det går helt enligt planer och tidtabeller. Vi har entreprenader på upphandling just nu och får in offerter den andra juni . Vår direktion ska sedan välja entreprenader i mitten av juni, säger Pelle Strömman.

Tror du att ni får tillräckligt många anbud?

- Jo, nog får vi säkert tillräckligt många. Gällande huvudentreprenaden och rören får vi antagligen en handfull, på elsidan lite fler. Men alldeles tillräckligt många kommer vi att få som det ser ut i dag, säger Strömman.

VPS hemmaarena i Sandviken.
Sandviksstadion i dag (arkivbild) VPS hemmaarena i Sandviken. Bild: YLE/Juho Karlsson 2014
Hur är det med konjunkturerna, går det bra att få in anbud när det är lite lugnare?

- Det har varit ganska bra. Det har förstås varierat en del. Till jobb i enmiljonsklassen har det hänt att vi bara fått två anbud. Men i det här fallet är det säkert de stora som offererar.

Finns det krav på att nya stadion ska vara färdig vid någon viss tidpunkt?

- Vi kommer att starta i slutet av juli i år med att riva den gamla solläktaren. De två sista matcherna i höst spelar VPS antagligen på Karlsplan. Sedan till våren är det meningen att de ska kunna komma tillbaka till Sandviken och att konstgräset ska finnas på plats då.

Enligt Strömman ska hela läktarbygget och allt bli färdigt den sista juni nästa år. Det betyder att det blir en ovanligt kort byggtid.

- Kort är den, jo. Därför är det strama tidtabeller som gäller. Vi har haft med föreningarna på förhandlingar under hela planeringsperioden. Avsikten är ju att de ska behöva lida så litet som möjligt, säger Strömman.

Läs också